Diversos aliments en una taula

Alerta sanitària per la presència de listèria en un aliment: vòmits, diarrea i febre

S'ha iniciat la retirada del lot afectat i es recomana que no es consumeixi

Gran part de la comunitat d'Andalusia es troba en alerta sanitària després del comunicat de la Conselleria de Salut i Famílies. L'empresa Quesos Los Vázquez SL ha informat d'un lot de productes contaminats amb Listeria monocytogenes.

Concretament, es tracta d'un lot de formatge fresc de llet de cabra i de vaca distribuït a les províncies de Sevilla, Cadis i Huelva. Com a mesura de prevenció, s'ha ordenat la retirada de tots aquests productes.

De moment no s'ha registrat cap cas de malaltia provocada per aquest bacteri, però l'alerta sanitària ha iniciat el protocol de seguretat.

Alerta sanitària per listèria

L'empresa alimentària Quesos Los Vázquez SL, situada a Castilleja del Campo (Sevilla) llançava la veu d'alerta. Durant un control rutinari, s'hauria detectat listèria en el formatge fresc de 250 grams amb data de caducitat 07.10.21.

Arran d'això, es van activar tots els protocols i la incidència va ser informada la Conselleria de Salut i Famílies d'Andalusia. Com a conseqüència, s'han iniciat les tasques de retirada del lot afectat per a evitar-ne el consum.

La Direcció General de Salut Pública i Ordenació Farmacèutica comunica que el lot en qüestió va ser distribuït a les províncies de Cadis, Huelva i Sevilla. L'avís ha arribat a la majoria de les localitats, sent la província de Cadis la que major distribució presenta.

Els serveis de control oficial han rebut la informació de l'alerta i s'espera que verifiquin la retirada del lot afectat. Així mateix, s'aconsella als ciutadans que s'abstinguin de consumir el producte i que procedeixin a retornar-lo al lloc on l'han comprat.

 

Municipis afectats

De moment no s'ha registrat cap afectat per la listèria en la comunitat d'Andalusia. No obstant això, l'alerta alimentària ja ha arribat a les localitats afectades per la distribució del lot contaminat.

El producte s'ha comercialitzat a tots aquests municipis de Cadis: Algaida, Algesires, Los Barrios, Cadis, Los Caños de Meca, Chiclana, Chipiona, Conil de la Frontera, San Roque, Guadalcacín, Jerez de la Frontera, La Línea de la Concepción, Palmones, El Puerto de Santa María, Puerto Real, San Fernando, Sanlúcar de Barrameda, Vejer de la Frontera i Zahora.

Pel que fa a la província de Huelva, a Aljaraque, La Antilla, Ayamonte, Beas, Cartaya, Gibraleón, Isla Antilla, Isla Canela, Isla Cristina, Lepe, Moguer, El Rompido i Trigueros.

Sevilla registra un menor nombre de localitats, entre les quals es troben Las Cabezas de San Juan, Coronil, El Cuervo i El Palmar de Troya.

Què és la listèria i quins efectes provoca en l'organisme?

La listèria és un bacteri que es pot trobar en animals salvatges i domèstics, així com en l'aigua i el sòl. La llet i derivats també poden portar aquest microbi.

La malaltia que provoca rep el nom de listeriosi, que és de tipus gastrointestinal. En els casos més greus pot comportar una septicèmia (infecció a la sang) o una meningitis bacteriana.

En la seva forma més lleu, la listeriosi pot ocasionar gastroenteritis. Normalment, els símptomes, que poden ser vòmits, diarrea o fins i tot febre, es presenten un dia després d'ingerir els aliments contaminats.

Si es tenen sospites d'haver contret la malaltia, cal acudir al centre de salut i posar-ho en coneixement de les autoritats sanitàries. La infecció es pot detectar mitjançant una anàlisi de sang, d'orina o d'excrements i es tracta amb antibiòtics.

Per a prevenir la listeriosi es recomana rentar-se bé les mans després d'haver tingut contacte amb animals. També cuinar els aliments a una temperatura molt alta, fins que bullin o per sobre de 70 graus.