Dues nenes d'esquenes amb motxilles anant al col·legi

Tens un fill menor de 12 anys? Com serà la vacunació dels nens a Espanya

Vacunar els menors de 12 anys permetrà afrontar la pandèmia d'una altra manera

Els menors de 12 anys són el proper grup de població a vacunar. Tenen baix risc de contagi, però tenen elevades càrregues virals que els converteixen en un perill important. A Espanya només han mort 16 nens per sota dels deu anys sobre un total de 85.067 persones.

Unes xifres molt semblants tenen els Estats Units, on van perdre la vida 420 joves menors de deu anys. La xifra de morts per coronavirus es va elevar fins als 653.000.

El virus castiga amb poca força als nens, però això no implica que no puguin contagiar-se. Poden suposar al voltant del 15% dels casos que hi ha en l'actualitat.

Gairebé no tenen simptomes, sent la major part d'ells asimptomàtics, però el gran problema és que sí que poden transmetre la malaltia. Per això és necessària la vacunació.

La intenció, segons revela la Cadena Ser, és que rebin les vacunes mRNA de les farmacèutiques Pfizer o Moderna. El maig d'aquest any es van aprovar per als joves d'entre 12 i 18 anys. Les dues companyies havien iniciat l'assaig clínic amb nens des dels cinc anys.

Durant les proves hi va haver 4800 voluntaris, dels quals 560 eren espanyols. La previsió és que Pfizer publiqui els resultats de l'Agència del Medicament Americana durant les pròximes setmanes.

En el cas d'aconseguir uns resultats favorables, s'aprovarien aquestes vacunes i només haurien de ser examinades per aquest organisme. Seria l'últim pas per començar la vacunació a menors de 12 anys.

Durant aquest assaig es va analitzar la quantitat de dosis adequada per immunitzar a aquests joves. Entre les opcions plantejades hi ha la mateixa que en adults, un terç o un dècim.

Un altre aspecte que estan analitzant i que provoca certa preocupació entre els pares són els temuts efectes secundaris. Entre els majors de 12 anys només s'han detectat problemes lleus. Entre ells mal de cap, dolor en el punt de vacunació, en les articulacions o calfreds.

Les situacions més greus són comptades, com ara possibles pericarditis o miocarditis.

Els nens de menys de 12 anys hauran d'esperar per la vacuna

La vacunació en els nens menors dels 12 anys encara trigarà un temps. Queda pendent que es manin els resultats de l'assaig clínic a les agències del medicament, que han de donar el vistiplau.

Amb tot això, el més probable és que el grup d'edat de cinc a onze anys no rebi la immunització fins a finals d'any. Sent més factible que la campanya de vacunació comenci durant el 2022.

La intenció és que es mantingui el patró seguit per administrar-la als joves d'entre 12 i 18 anys, que ha tingut bons resultats. En qüestió d'un mes es va aconseguir vacunar a més del 75% del total.

En un primer moment s'havia estudiat la possibilitat que els petits no rebessin la dosi contra el virus. Però la situació de la pandèmia ha anat canviant amb el temps, sobretot amb l'aparició de noves variants. Aquestes, solen ser més agressives, i actuen amb més força a aquelles persones que no estan vacunades.

Aquest grup de població continua sent el que més preocupació genera. Entre ells va resultar més elevat el risc de transmissió.

A més, per aconseguir la immunitat de grup caldria tenir immunitzada el 90% de la gent. I els menors de 5 a 11 anys suposen l'11% del conjunt de país, sent uns cinc milions.

En qualsevol cas, tot està per veure i el més segur és que abans de 2022 no rebin la vacuna contra la COVID-19.