Imatge d'una nit de tempesta a Barcelona

Tornen els xàfecs en l’inici del cap de setmana i pas ferm cap a la tardor

Dissabte tornarà a ploure a moltes comarques, però diumenge serà un dia clarament més tranquil. Les TºC baixaran més i la setmana que ve arribarà fresca atípica i pluja

La sensació de finals d’estiu ja s’ha notat aquests últims dies i més que ho farà de cara a aquest cap de setmana.  Després d’un divendres força tranquil, dissabte es tornarà a complicar el temps amb nous ruixats i tempestes.

Al matí apareixeran xàfecs amb algun fort patac d’aigua a punts del litoral i prelitoral entre Tarragona i Barcelona. També arribaran ruixats localment intensos al Pirineu i Prepirineu de Lleida. De cara a la tarda les tamborinades guanyaran terreny i cauran a punts del Pirineu, Girona, Barcelona, Catalunya Central, Prelitoral i Ebre principalment.

Diumenge serà el dia clarament més tranquil del cap de setmana amb sol que dominarà en conjunt. Tan sols hi haurà restes d’alguns intervals de núvols i plugims aïllats entre Barcelona i Girona. Tot plegat amb temperatures que encara baixaran més amb ambient clarament de finals d’estiu normal per l’època.

Si els mapes no canvien, la setmana que ve començaria ben moguda amb una nova tongada de ruixats i tempestes entre dilluns i dimarts. Les temperatures baixaran encara més i tindrem fins i tot valors per sota dels que tocaria amb ambient d’octubre. Això coincidirà amb l’arribada oficial de la tardor el dimecres 22 de setembre.

Mapa de previsió a Catalunya el 18 de setembre del 2021
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Dissabte 18 de setembre

El primer dia del cap de setmana, el dissabte 18 de setembre, tindrem un temps clarament més mogut. Els xàfecs i tempestes reapareixeran al matí a punts del litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona, localment forts. També arribaran puntuals els ruixats localment intensos al Pirineu i Prepirineu de Lleida.

Aquesta inestabilitat provocada per l’arribada d’una bossa d’aire fred en altura anirà a més a la tarda. És llavors quan s’esperen nous xàfecs i tempestes localment fortes a punts del Pirineu, Prepirineu, Catalunya Central, Girona, Barcelona, prelitoral i Ebre. No se’n descarten a la resta, però serien fenòmens més aïllats amb més calma com més a Ponent.

En definitiva, serà una jornada de temps mogut i molt canviant. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat diverses alertes per forts patacsd’aigua:

Mapa d'alertes per fortes tempestes a Catalunya el 18 de setembre del 2021
Mapa d'alertes per fortes tempestes aquest dissabte | METEOCAT

Tot plegat amb una nova baixada de les temperatures, localment moderada. Les màximes més altes es mouran entre els 24º i 29º, però seran més baixes al Pirineu, Prepirineu i altres punts de muntanya. Un ambient més fresc i de finals d’estiu més propi per l’època.

Diumenge 19 de setembre

De cara al diumenge, 19 de setembre, la calma tornarà a dominar. Al matí hi haurà núvols baixos costaners i boires a l’interior que poden deixar algun plugim costaner. No obstant, el sol serà el dominador a la majoria de comarques.

A la tarda estarà el cel més variable sense descartar algun ruixat feble i molt aïllat al nord-est, sobretot a l’interior de la zona. Les temperatures nocturnes baixaran i farà fresca arreu de nit, especialment a l’interior. Al migdia seran semblants a la costa i lleugerament més baixes a l’interior amb calor molt frenada.

Mapa de previsió a Catalunya el 19 de setembre del 2021
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

Canvis importants i arriba la tardor

La setmana que ve podria començar amb nous canvis importants de temps. Entre dilluns i dimarts podríem tenir una nova tongada de ruixats i tempestes a molts punts. Amb tot plegat, les temperatures baixarien encara més i, fins i tot, faria massa fresca per l’època amb ambient d’octubre.

Això coincidiria amb l’arribada oficial de la tardor passades les nou de la nit del dimecres 22 de setembre. En tot cas, haurem d’anar seguint amb atenció l’evolució de la previsió per confirmar del tot tots aquests canvis.