Alerta sanitària: Retiren un xarop per a la tos per un error en l'etiqueta

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha classificat el defecte com de classe 2

Imatge d'arxiu d'un xarop de farmàcia
El lot afectat és el 1802V, amb data de caducitat de 30 de novembre i en format de flascó de 200 mil·límetres  | Pixabay

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), depenent del Ministeri de Sanitat, ha ordenat la retirada d'un lot de xarop per a la tos. Concretament, el producte 'Parlatos 2 mg/ml Solució Oral' a causa d'un error en l'equivalència entre la base i la sal en l'etiquetatge. El lot afectat és el 1802V, amb data de caducitat de 30 de novembre i en format de flascó de 200 mil·límetres. El medicament està fabricat per Reig Jofré SA i ho distribueix Pharmex Advanced Laboratories SL.

L'Aems ha classificat el defecte com de classe 2. Cal recordar que els defectes de qualitat dels medicaments es classifiquen per part de l'Aemps en tres classes (1, 2, 3) sent la clase 1 la que es correspon amb un possible risc més elevat i la classe 3 la d'un menor risc.

L'Agència ja ha ordenat la retirada  de totes les unitats del lot afectat i la devolució dels mateixos al laboratori pels mitjans habituals. A més, insta a totes les comunitats autònomes a realitzar un seguiment de la retirada de les unitats afectades del fàrmac.

 

Sanitat va retirar un producte alimentari per contenir un medicament

El passat mes d'octubre, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris va ordenar la prohibició de la comercialització i la retirada del mercat dels exemplars del complement alimentari 'Liver Refresh càpsules' en adonar-se'n de la presència de pancreatina. Aquest fet li conferia la condició de medicament, malgrat no haver estat objectes d'avaluació i autorització.

El producte estava fabricat per l'empresa estatunidenca NOW FOODS, i la seva posada en el mercat no va ser notificada a les autoritats competents, segons el que es preveu en la normativa vigent per a aquesta mena de productes.

La pancreatina és un concentrat d'enzims pancreàtics que catalitzen la hidròlisi dels greixos (a través de la lipasa), proteïnes (proteases) i carbohidrats (amilasa). En concret té una acció digestiva: els preparats enzimàtics exerceixen la seva acció farmacològica en la llum intestinal i faciliten la digestió i absorció de greixos, proteïnes i carbohidrats com el midó. 


Comentaris

envia el comentari