Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge d´una oficina d´Hisenda i un guàrdia civil

Alerta de la Seguretat Social: l'estafa per robar-te amb la devolució de la Renda

S'han detectat missatges fraudulents suplantant l'Agència Tributària

La campanya de la declaració de la Renda ja és aquí. Des del 3 d'abril, milions de contribuents ja poden retre comptes davant d'Hisenda i complir totes les seves obligacions fiscals.

No obstant això, i per desgràcia, els fraus estan a l'ordre del dia, i la campanya de la Renda no se'n lliura. L'Agència Tributària ja ha avisat en xarxes socials d'una possible estafa, per això has de tenir molta cura en cas que rebis un missatge sospitós.

En què consisteix aquesta estafa a la declaració de la Renda?

La Seguretat Social ha posat l'exemple d'un SMS que prové, en teoria, de l'Agència Tributària. El missatge informa que la declaració de la Renda ha sortit a tornar, i que s'ha ordenat un pagament de 411 euros.

Els missatges tenen un enllaç, que us porta a una pàgina que sembla oficial amb la capçalera del Ministeri d'Hisenda. El web et demana dades personals i bancàries com el número de targeta de crèdit, la seva caducitat i el codi CCV, per fer-ne la devolució. Les conseqüències en cas de caure al parany poden ser extremadament greus, i tots els teus diners poden estar en perill.

Tot i això, és fàcil comprovar si l'SMS és fals. El missatge compta amb nombroses faltes ortogràfiques, una mica impropi de la Seguretat Social. Sigui per manca d'accents o lletres mal posades, si t'hi fixes detingudament, pots observar aquests errors.

Tant la Guàrdia Civil com la Tresoreria de la Seguretat Social han alertat sobre aquesta estafa. L'Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe) aconsella bloquejar el remitent i eliminar el missatge en cas de rebre aquest SMS. No obstant això, si ja has entrat a l'enllaç i has donat les dades, has de contactar amb el banc emissor de la targeta, guardar les proves del frau i denunciar-lo.

A més, l'Institut Nacional de Ciberseguretat suggereix fer egosurfing. Aquesta pràctica consisteix a cercar informació sobre tu mateix a internet i revisar totes les dades que hi ha sobre nosaltres. És possible que, sense saber-ho, apareguin coses sobre tu que et poden comprometre la teva seguretat.

Dit això, és fonamental ser molt previngut si reps missatges estranys. Pel que fa a la declaració de la Renda, no facilitis les teves dades si la declaració ha sortit a tornar.