Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una oficina amb diversos treballadors, ia la part dreta, una dona s'emporta les mans al cap

L'avís que acaben d'enviar als treballadors sobre la incapacitat laboral

Les empreses estan utilitzant un mètode per evitar possibles fraus

Molts treballadors agafen la baixa laboral per incapacitat temporal. És habitual en gairebé totes les empreses, que veuen com un empleat deixa de treballar, però cal seguir pagant-li part del sou. Tot i això, hi ha companyies i negocis que no s'acaben de fiar, i contracten serveis d'investigadors privats per comprovar l'estat real del treballador i evitar possibles fraus.

La incapacitat temporal és un dret que tenen tots els treballadors a Espanya, però les empreses estan en alerta perquè no es produeixin enganys ni estafes. I la investigació privada és una opció cada cop més utilitzada. El seu objectiu és assegurar-se que els empleats no estan fingint la seva incapacitat i si realment estan tan malament per no poder treballar.

Els investigadors privats són contractats per verificar l'estat de salut del treballador i determinar si és realment incapacitat o no per treballar. Més enllà d'evitar enganys, aquest recurs també té a veure amb el salari. Les empreses volen veure si els diners que es paguen a l'empleat de baixa compleixen la seva finalitat.

Què passa si una empresa s'adona que el treballador els està enganyant?

En cas de confirmar-se el frau, l'empresa pot prendre mesures dures, com acomiadar el treballador. Tot i això, qualsevol acció ha de comptar amb proves sòlides que s'hagin obtingut durant la investigació.

Contractar aquests investigadors no és barat, i el preu sol oscil·lar entre 1.200 i 2.500 euros. Tot i que al principi pot semblar una quantitat alta, aquest servei pot suposar un estalvi a l'empresa en cas que l'empleat estigui aprofitant la baixa laboral.

La investigació privada a Espanya està regulada per llei, i és totalment legal. Així i tot, els investigadors han de tenir la titulació corresponent i han de comptar amb l'habilitació per part del Ministeri de l'Interior. No totes les empreses hi recorren, però és un mètode interessant per evitar possibles enganys.

Les baixes laborals poden suposar un gran problema per a les companyies. El fet de pagar part del salari a un empleat que no treballa pot provocar greus conseqüències econòmiques. Potser cal fitxar un reemplaçament de manera temporal i, per tant, l'empresa estaria destinant més diners a salaris amb la mateixa productivitat.

És per això que molts caps no es refien i volen tenir la certesa que el treballador, realment, està incapacitat per exercir les seves funcions.