Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Dos jubilats revisen un document, amb diversos bitllets de fons

Aquests són els jubilats que cobren gairebé 2.800 euros de pensió cada mes

Les darreres dades per la Seguretat Social reflecteixen les quanties dels pensionistes i l'augment de la despesa

El Sistema Nacional de Pensions cada cop abasta més persones. Segons les últimes dades de la Seguretat Social del mes de març, es van destinar 12.693,1 milions d'euros a pagar pensions contributives, un 6,2% més respecte al mateix mes del 2023. Aquestes xifres s'atribueixen a la reforma de pensions i a l'augment de l'esperança de vida, ja que el lliurament de prestacions de jubilació perdura més en el temps.

D'altra banda, la Seguretat Social ha informat que el temps mitjà per validar la concessió d'una pensió a un jubilat durant el febrer va ser de 15,46 dies. En el cas de les pensions de viduïtat, el termini va ser una mica més baix, d'11,21 dies. El termini màxim permès per llei per resoldre aquests tràmits és de 90 dies per a les dues pensions.

Quants diners han rebut els pensionistes?

La pensió mitjana del sistema va assolir els 1.251,5 euros al mes, un 5% més que l'any anterior a causa de la revaloració del 3,8% efectuada a principis del 2024. Aquesta xifra inclou les diverses classes de pensions contributives: jubilació, incapacitat permanent, viduïtat, orfandat i en favor de familiars. Dit això, la pensió mitjana exclusivament de jubilació es va situar en 1.438,2 euros mensuals, mentre que la del Règim d'Autònoms va ser de 960,40 euros.

El grup que rep la pensió més alta és el sector miner, amb una mitjana de 2.792,2 euros al mes, i al Règim del Mar arriba als 1.592,3 euros. Així mateix, la quantia mitjana de les noves altes de jubilació al sistema va créixer al febrer fins als 1.562,7 euros mensuals. Pel que fa a la pensió mitjana de viduïtat, al març es va situar en 894 euros al mes.

De les noves altes al gener i al febrer (59.189), el 61,7% correspon a gent que ha arribat a l'edat ordinària de jubilació (36.504). Un 10,5% van ser persones que van optar per acollir-se a la jubilació demorada.

Aquestes dades reflecteixen l'augment de la despesa al sistema de pensions. Segons informen les dades, gairebé tres quartes parts dels lliuraments són prestacions per a la jubilació, i suposen exactament el 73,2% del total. S'està establint una piràmide poblacional invertida, on cada vegada hi ha més gent gran i menys gent jove.

La sostenibilitat del sistema de pensions està en risc, i el ministeri de Seguretat Social, encapçalat per Elma Saiz, ja està prenent mesures per garantir el seu lliurament a tots els beneficiaris.