Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge de les mans d'una persona utilitzant un mòbil i les lletres de Policia Nacional d'un cotxe

La Policia Nacional fa un avís: vigila bé el teu compte bancari a l'abril

Una nova estafa està guanyant pes i has d'estar molt alerta per no caure al parany

L'Oficina de Seguretat de l'Internauta, que depèn de l'Institut Nacional de Ciberseguretat, ha llançat un avís important a tots els ciutadans sobre una estafa que amenaça els comptes bancaris. I és que s'ha detectat una campanya de suplantació de la Policia Nacional utilitzant el 'phishing', una tècnica d'estafa que, malauradament, ha guanyat pes en els darrers temps.

El phishing consisteix en l'enviament de correus electrònics que, en principi, són empreses o ens públics, ja que compten amb el logotip i tota la informació pertinent. Però en realitat són missatges fraudulents que tenen un enllaç i et demanen que entris. Si ho fas, poden sol·licitar les teves dades bancàries o introduir al dispositiu un codi maliciós que et robi informació confidencial, i això és el que ha passat.

De què es tracta l'estafa que ha posat en alerta la Policia Nacional?

Aquesta estafa consisteix a enviar notificacions, que simulen ser un informe policial i hi ha una citació per comparèixer com a testimoni en una audiència. Els correus electrònics conviden els usuaris a fer clic sobre un enllaç per veure la citació. Si punxes a l'enllaç, descarregues un fitxer maliciós que infecta el dispositiu amb el malware Mekotio.

Els correus fraudulents utilitzen assumptes com ara "INFORME POLICIAL EMÈS" i adreces d'origen amb estructures de domini similars i nombres aleatoris. El contingut d'aquests correus és simple i no té logotips oficials. A més, els dominis que fan servir no estan relacionats amb els de la Policia Nacional.

La gent jove també és víctima d'estafes

Les conseqüències d'aquest tipus d'estafes poden ser devastadores, per això els cossos de seguretat insten a extremar la precaució i tenir cautela abans d'obrir res. Normalment s'associen a la gent gran, però els joves també les poden patir, i així ho reflecteix el cas d'un home que ha perdut tots els estalvis.

Miguel Ángel va explicar a les xarxes socials que va rebre una trucada d'algú que deia ser empleat del seu banc. Aquesta persona va alertar Miguel Ángel que hi havia moviments sospitosos al seu compte, i li va suggerir passar tots els seus diners a un altre compte més segur. Abans de fer res, va comprovar el número de telèfon, i va veure que es corresponia amb el d'ING, però realment no era així.

Després de confirmar tots els passos i no rebre una trucada de tornada, Miguel Ángel es va adonar que havia estat víctima d'una estafa. A més, el banc no es va fer responsable.

Dit això, és fonamental prendre mesures de prevenció i tenir molta cura. Les estafes estan a l'ordre del dia, i una mala decisió et pot fer perdre tots els diners.