Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'un agent de la Policia Nacional amb un DNI de mostra a la mà i una altra imatge de diverses monedes d'euro i un bitllets de 10

Els ciutadans que apareguin en aquesta llista no han de pagar quan renovin el DNI

Hi ha persones que poden fer aquest tràmit de forma totalment gratuïta

Renovar el DNI és un tràmit necessari que cal fer de tant en tant. Comptar amb el document caducat et limita a l'hora de fer gestions, no pots viatjar a alguns països i fins i tot pots ser multat. Per això, és fonamental demanar cita i acudir a la Policia Nacional com més aviat millor per evitar problemes.

Això no obstant, la renovació del DNI implica unes despeses i documents necessaris. Cal presentar el DNI anterior i una fotografia a color, presa de cara, amb unes dimensions de 32x26 mil·límetres i un fons blanc. A més, si heu canviat de domicili o heu modificat les dades de filiació, cal lliurar el certificat d'empadronament o del Registre Civil.

Cada quant es renova el DNI?

El període de validesa del DNI varia segons l'edat. Els menors de 5 anys ho han de renovar cada 2 i, a partir dels 5 i fins als 30, la renovació és cada 5 anys. Dels 30 als 70, el DNI venç en 10 anys, i a partir dels 70 anys, el document ja no caduca.

TEMPS PER RENOVAR EL DNI

CADA QUANTS ANYSSITUACIÓ
2 anysTenir menys de 5 anys
5 anysTenir entre 5 i 30 anys
10 anysTenir entre 30 i 70 anys
PermanentA partir dels 70 anys

Tot i això, hi ha excepcions. El DNI de les persones més grans de 30 anys que acreditin una incapacitat de gran invalidesa tindrà una validesa permanent. Així mateix, el document pot tenir una durada d'un sol any per raons alienes a la persona interessada.

Això passarà en cas de no poder presentar alguns documents requerits. Però l'òrgan que s'encarrega de la renovació pot acceptar temporalment altres proves fins que es proporcioni la documentació correcta.

Quan es pot renovar de franc el DNI?

El preu per renovar el DNI varia segons el motiu que porti el ciutadà a fer el tràmit. Per exemple, per a renovacions per caducitat, pèrdua, sostracció, bestreta o deteriorament, cal pagar 12 euros. Es pot pagar en efectiu, amb targeta bancària o de forma telemàtica a la web www.citapreviadnie.es.

Tot i això, la renovació del DNI pot ser gratuïta en alguns casos:

  • Si es tracta d'un canvi de dades de filiació o de domicili.
  • Si es confirma la condició de família nombrosa. Cal presentar el Carnet o Títol de Família nombrosa, i han d'aparèixer tots els integrants de la unitat familiar.
  • Així mateix, els menors de 14 anys que formin part d'una família que sol·liciti l'Ingrés Mínim Vital (IMV) també poden renovar el DNI de franc.