Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una persona traient diners d'un caixer.

Alerta amb la «targeta falsa» que circula aquests dies: t'ho poden prendre tot

Les autoritats alerten del nou mètode que fan servir els ciberdelinqüents per estafar les seves víctimes

Si tens alguna d'aquestes targetes, podries caure en una nova estafa cibernètica. La policia ha alertat sobre l'últim mètode que fan servir els ciberdelinqüents per robar a les víctimes. Es tracta d'una estafa que fins fa poc no s'havia detectat a Espanya.

Sembla que els estafadors d'internet no es rendeixen i, cada cop més ràpid, ideen noves estratègies per robar les dades privades dels usuaris i aconseguir els seus diners. I és que l'aparició de noves eines tecnològiques també ha ajudat a facilitar la tasca als ciberdelinqüents. Ara són capaços de dissenyar tàctiques més subtils per passar desapercebudes entre les víctimes.

El nou mètode que fan servir els ciberdelinqüents

Estem acostumats a relacionar aquesta mena d'estafes amb la usurpació de dades bancàries o de comptes personals. Tot i això, els estafadors han començat a utilitzar altres vies per atacar els usuaris, una d'elles són les targetes regal.

Aquests vals són sempre un encert quan no tens clar què regalar. Es tracta de targetes per gastar en comerços o marques concretes, on l'usuari pot afegir el valor monetari que desitgi. Tot i això, ara s'han convertit en un dels punts de mira dels estafadors.

Imatge de dues mans passant-se una targeta regal
La policia avisa d'una estafa cada cop més habitual amb les targetes regal | GETTY IMAGES

Recentment, la Policia Nacional ha detectat una de les últimes pràctiques utilitzades per aquests grups delictius. Es tracta d'una estafa relacionada amb les targetes Google Pay. A través d'elles, els usuaris poden comprar aplicacions, música, documents i altres eines de pagament per als seus dispositius mòbils, tant si utilitzen un sistema Android com iOS.

No hi caiguis: en això consisteixen les estafes amb 'targeta regal'

Hi ha diferents mètodes que els ciberdelinqüents fan servir per estafar els ciutadans mitjançant targetes regal. Això no obstant, en aquest cas ens centrem en aquesta pràctica en concret. És una estratègia molt present als Estats Units que, ara, ha començat a circular per Espanya.

Per dur a terme aquesta operació, els ciberdelinqüents es fan passar per una tercera persona, sigui un tècnic o un operador, per informar la víctima que té pendent un deute. Per saldar-la, els estafadors insisteixen que ha de comprar qualsevol targeta regal a través de la qual podrà realitzar el pagament.

Quan adquireix la targeta, el suposat 'tècnic demana a l'afectat que comparteixi amb ell la sèrie numèrica i el PIN que hi apareixen. A partir d'aquest moment, el ciberdelinqüent té via lliure per gastar lliurement tots els diners que conté la targeta regal.

Ordinador
Els estafadors es fan passar per persones de confiança per estafar les víctimes | GETTY IMAGES

 

Els estafadors també es fan passar per familiars per estafar les víctimes

 

Com hem esmentat, els estafadors d'internet utilitzen diferents estratègies per cometre fraus mitjançant les targetes regal. Una de les variants, relacionada amb el mètode anterior, consisteix a estafar les víctimes fent-se passar per un familiar o amic.

En aquest cas en particular, els ciberdelinqüents contacten amb la víctima fent-se passar per algú conegut. Els estafadors solen iniciar la conversa enviant un missatge de WhatsApp, encara que també hi ha casos en què contacten amb la víctima a través de SMS o per correu electrònic.

En els missatges fraudulents, els estafadors expliquen que estan tenint problemes amb una targeta regal i demanen als usuaris si poden fer un pagament per poder activar-la. Així mateix, li asseguren que li tornaran els diners després de fer l'operació. Tenint en compte que l'estafador es fa passar per algú del seu entorn, la víctima no sospita que es pugui tractar d'un ciberatac, i per això acaba confiant-hi.

En cas de sospita, fes això

Fins no fa gaire, a Espanya no s'havien detectat casos d'estafa aquest tipus. És per això que la Policia Nacional aconsella que, davant d'un possible intent d'estafa, el millor és denunciar-ho a les autoritats. De la mateixa manera, el cos de seguretat recomana no compartir els codis de la targeta ni informació personal amb individus sospitosos.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp