Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos sanitaris es creuen als passadissos d'un hospital

Salut alerta del perill de la ‘tripledèmia’ aquest Nadal a Catalunya

Cal seguir les recomanacions: mantenir distància, airejar els espais i rentar-se les mans, per tal de garantir els mínims contagis possibles

Nadal ja és aquí. Arriben els sopars, dinars i les reunions familiars i amb els amics que poden suposar un risc de contagi no només de Covid. Manel Balcells, el conseller de Salut de la Generalitat, ha alertat dels perills de la tripledèmia a Catalunya.

Amb les celebracions nadalenques el risc de contagi de grip, bronquiolitis i Covid augmenta. És per aquest motiu que Balcells demana sentit comú a la població catalana les festes. El conseller ha assegurat que el departament de Salut segueix de prop l'evolució de tots tres virus respiratoris.

No abaixar la guàrdia

Balcells també s'ha mostrat preocupat pels efectes de la Covid i la grip en gent gran. Tot i passar els virus de manera lleu, la gent de la tercera edat corre el risc de descompensar-se i veure's afectats per altres patologies de base. Per això el conseller ha demanat no abaixar la guàrdia tot i portar gairebé tres anys des de l'inici de la pandèmia.

El departament de Salut català estima que el pic màxim de grip arribarà durant les festes de Nadal. Per aquest motiu ha demanat a la població que prengui precaucions per no passar en risc la gent gran. «En els àpats amb persones de risc, si hi ha algú que té símptomes s'hauria de posar mascareta».

El conseller també ha recomanat mantenir les mesures sanitàries que s'han seguit arran la pandèmia: rentar-se les mans, mantenir la distància i airejar els espais tancats. Seguint aquestes mesures, que d'una manera o altra ja són inconscients després de tant de temps realitzant-les, es podrà garantir una reducció de contagis.

El sistema sanitari no corre perill de col·lapse

Per una altra banda, el conseller ha garantit que el sistema sanitari no corre perill de col·lapsar-se per l'augment de les atencions a urgències. Així i tot, sí que ha reconegut que es troba en una fase de tensió. Balcells ha explicat que després de la pandèmia de la Covid-19, el sistema està més preparat per atendre els pics d'atenció de virus respiratoris perquè és més flexible.

Només ha calgut desprogramar intervencions en hospitals concrets, defensa Manel Balcells, per tal que els centres sanitaris estiguin més preparats per a rebre els casos de bronquiolitis, Covid i grip. Ha aclarit que no s'han anul·lat les vacances de Nadal dels sanitaris. 

Amb tot, el conseller ha demanat que la població faci un ús racional de les urgències. Les persones amb símptomes lleus haurien de trucar primer al 061 i després anar a les urgències de l'atenció primària abans que a l'hospital.