Imatge d'un noi jove a la perruqueria

Alerta per la tinya a Espanya: els 4 símptomes que poden aparèixer al teu cap

S'ha detectat un augment de casos a tot el territori nacional

Cada vegada està més de moda fer-se determinats pentinats, i els rasurats són sens dubte els que més triomfen. No tothom té habilitat a les mans per fer-se aquest pentinat. Per això, per no patir riscos, molta gent prefereix anar a la perruqueria.

No obstant això, ara sembla que les perruqueries potser no són el lloc més segur on anar. Recentment, s'ha detectat un brot de tinya a diverses perruqueries del país. Aquesta infecció d'origen dermatològic, a més, és molt contagiosa.

El brot de tinya que està posant en perill les perruqueries d'Espanya

Tots els dermatòlegs es troben ara amb l' 'alerta' activada, i la raó, per descomptat, és preocupant: s'ha detectat un brot de tinya a Espanya. Moltes persones potser no saben a què ens estem referint, però, en qualsevol cas, ho explicarem.

Imatge d'un perruquer tallant cabells
El principal focus de transmissió són les màquines de tallar poc higièniques | GETTY IMAGES

Quan parlem de tinya ens estem referint, de manera general, a una infecció fúngica (és a dir, produïda per fongs). Aquests fongs, que afecten la pell, poden causar diversos símptomes a la persona que estigui contagiada.

La infecció, que afecta la dermis, es produeix quan un d'aquests fongs creix i es multiplica a la pell. La seva transmissió es pot donar o bé mitjançant contacte amb elements contaminats o bé d'una persona a una altra.

El lloc on se solen ubicar els primers indicis de contagi és el cuir cabellut de la persona, afectant especialment la població masculina adolescent. De fet, també és habitual conèixer aquesta infecció com a 'tinyes del cuir cabellut'.

Depenent del mode de transmissió, hi ha tres tipus de dermatòfits (fongs). Els primers serien els antropòfils, que no solen provocar inflamació; els segons són els zoòfils, que sí que la provoquen; i els tercers serien els geofílics, que ocasionarien una inflamació moderada.

Imatge d'un home calb
La població masculina és més propensa a infectar-se | GETTY IMAGES

Leonardo Bascón, dermatòleg del Servei de Dermatologia de l'Hospital General de Granollers, assenyala el següent: «Les lesions apareixen predominantment al clatell i l'àrea temporal, que són les zones on s'esgota més el rasurat o degradat».

Aquestes lesions, alhora, poden provocar en moltes ocasions descamacions, les quals també podrien estar acompanyades d'inflamació, àrees vermelloses i en alguns casos fins i tot de supuració.

Per tant, resultaria molt fàcil que aquesta infecció es propagués si utilitzem diferents utensilis com pintes o maquinetes elèctriques, elements molt habituals que podem trobar a qualsevol perruqueria.

De fet, el brot que s'ha produït al nostre país està afectant principalment aquest tipus de comerços. Tal com assenyalen alguns experts, hauria de ser tingut en compte per organismes competents de salut pública.

 

Això és el que has de tenir en compte

És important tenir present que, en la majoria de casos, quan una persona s'ha infectat per tinya pot presentar certes manifestacions que facin sospitar. Entre les més habituals hi ha la picor i la descamació de la zona, la pèrdua de pèl, la inflamació, la supuració i la febre.

No obstant això, hi ha altres signes i símptomes que resultarien molt més evidents i que probablement no deixarien cap dubte. En cas de presentar-ne algun, el millor és anar immediatament al metge.

Imatge d'una persona amb un termòmetre digital
La febre és un dels símptomes que pot presentar la tinya | GETTY IMAGES

Així doncs, si ens trobem un o més pegats rodons de pell escamosa o inflamada al cuir cabellut, hauríem de parar-hi atenció. Si a més observem que aquests pegats s'engrandeixen i tenen petits punts negres, convindria actuar com més aviat millor.

Presentar un pèl trencadís, fàcil de trencar i arrencar també ens hauria de posar en alerta. Si, a més, aquests símptomes també van acompanyats de zones sensibles i doloroses al cuir cabellut, el millor és no perdre el temps i anar directament al metge.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp