Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un noi mirant el telèfon mòbil

Alerta a les xarxes: el perillós repte viral que ha acabat amb joves intoxicats

Aproximadament, ja hi ha 15 joves que han resultat afectats

Un cop més les xarxes socials tornen a posar a prova als més joves. Sí, perquè un nou i perillós repte viral ha posat en alerta les autoritats. I, si fins ara només s'han notificat 15 intoxicacions, no es descarta la possibilitat que aquest número creixi amb el pas dels dies.

La majoria de casos es van donar en una escola de primària al municipi de Guanajuato, a Mèxic. Exactament, tots ells havien ingerit diverses dosis d'un medicament com a clonazepam, va anunciar el govern local en un comunicat de premsa.

En aquest s'informava el següent: «es presumeix que els estudiants van ingerir el fàrmac com a part d'un repte que s'ha tornat viral a les xarxes». De fet, des de fa dies, la Comissió Federal per a la Protecció contra Riscos Sanitaris ja venia advertint-ho.

En concret, van avisar del gran risc que comportava tot això per a la salut dels adolescents. I és que van detectar com s'havia convertit en una pràctica molt habitual entre els joves a la famosa xarxa social TikTok.

En què consisteix el repte?

Aquest repte, conegut com a 'El que s'adormi l'últim, guanya', pot semblar a simple vista inofensiu, però les últimes dades conegudes resulten una mica preocupants.

El repte consisteix a ingerir medicaments que provoquin el son i fer tot el possible per mantenir-se despert el màxim de temps possible. Per això, la Comissió Federal per a la Protecció contra Riscos Sanitaris denuncia les greus conseqüències que pot comportar aquest tipus de pràctiques.

Expliquen que «el consum inadequat, sense supervisió mèdica i irresponsable de fàrmacs amb propietats ansiolítiques, té efectes secundaris». En aquesta ocasió fan referència al clonazepam, que és l'opció que feien servir aquests menors.

A més a més, incideixen que aquest tipus de fàrmacs compten amb «efectes secundaris». Entre ells «la somnolència, els marejos i les nàusees, o fins i tot la pèrdua de l'equilibri, problemes de coordinació, mal de cap, muscular o d'articulacions».

Imatge d'unes pastilles blanques.
Incideixen que aquest tipus de fàrmacs compten amb "efectes secundaris" | Getty Images

Molta preocupació entre les famílies i en la comunitat educativa

Les autoritats de Guanajuato, a Mèxic, van comunicar aquest dilluns que havien rebut la trucada d'una dona que sol·licitava ajuda davant de la intoxicació que presentaven dos dels seus alumnes de primària.

Al lloc dels fets, els serveis sanitaris van poder confirmar que el problema era molt més greu del qual es pensava des d'un principi. Des de llavors, han atès 15 menors amb edats compreses entre els 10 i 11 anys. I tots ells presentaven símptomes d'intoxicació per haver ingerit aquest medicament.

En vista del que va passar van decidir traslladar-los a diferents centres mèdics perquè es valorés el seu estat de salut. Com és lògic, tot això va provocar una gran preocupació entre les famílies, però també entre els responsables del col·legi.

Imatge difuminada d'un noi mostrant un mòbil amb l'aplicació TikTok
Detecten pràctiques molt perilloses a vídeos que es comparteixen a TikTok | TikTok

Sí, ja que van haver d'enfrontar-se a una situació totalment nova per a ells. Però el pitjor de tot és que no es tracta de res de nou, sinó que aquests problemes ja venen des d'abans.

Els reptes virals a les xarxes socials han crescut de manera important a Mèxic al llarg dels últims mesos. Només durant el gener es van comunicar aproximadament uns vint casos d'intoxicació en adolescents. Uns joves que intentaven posar en pràctica el desafiament que es proposava a TikTok, amb la mala fortuna que van acabar molt perjudicats.

Més de 500 incidències durant l'any 2022

Durant l'any passat, es van arribar a identificar al voltant de 500 incidències derivades d'aquest tipus de reptes. I totes elles sempre amb els menors d'edat com a protagonistes.

Aquesta última tendència resulta molt preocupant, puix que la ingesta de qualsevol fàrmac sense el vistiplau d'un metge suposa un risc greu per a la salut. I més quan es tracta de nens que amb prou feines superen els 12 anys.

Això deixa en evidència el greu trastorn que poden ocasionar les xarxes socials quan no se'n fa un ús adequat. Per sort, tots els afectats es recuperen favorablement, però no es descarta que aquests desafiaments vagin a més amb el temps.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp