Imatge d'una autovia

Alerta de trànsit: els cotxes amb els quals estarà prohibit circular molt aviat

Si el teu cotxe no compleix alguns requisits, no hi podràs circular

Des d'aquest any la circulació per a alguns cotxes quedarà restringida. En altres paraules, no tots els automòbils es podran moure lliurement per certes zones d'Espanya. Però no tot són males notícies per als conductors, ja que hi ha una excepció amb què el teu vehicle quedarà exempt de la normativa.

Després de l'increment de les Zones de Baixes Emissions (ZBE) a Espanya, són molts els conductors que es pregunten què passarà amb el seu vehicle. Per acabar amb tots aquests dubtes, la Direcció General de Trànsit (DGT) ha aclarit quins són els cotxes que tindran prohibit desplaçar-se per les zones establertes.

Les restriccions s'aplicaran a més de 150 ciutats espanyoles

Com bé s'anunciava uns mesos enrere, aquest 2023 el govern d'Espanya amplia les ZBE. Una mesura que s'implementa amb el principal objectiu de reduir l'impacte mediambiental i fomentar l'ús del transport públic i altres vehicles més sostenibles.

Així doncs, amb l'entrada en vigor de la nova Llei 7/2021, de 20 de maig, de canvi climàtic i transició energètica, les poblacions de més de 50.000 habitants tenen l'obligació d'implementar ZBE. En total, 149 ciutats restringiran l'accés a certs vehicles.

I no només això, sinó que els plans de mobilitat urbana sostenible també seran aplicables a les localitats de més de 20.000 habitants. Aquesta mesura s'efectuarà quan aquests municipis superin els límits de contaminació establerts al reial decret 102/2011, de 28 de gener.

Guàrdia civil
En total, 149 ciutats restringiran l'accés a certs vehicles. | Guardia Civil

Els cotxes que tindran prohibit circular el 2023

Ens ha quedat clar que aquells vehicles que generin una elevada emissió de gasos contaminants tindran prohibit circular per les zones delimitades. Però com podem saber si el nostre cotxe queda exempt, o no, de la normativa?

Tal com detalla la DGT, els vehicles que no tindran permís per circular lliurement per Espanya són aquells que compten amb un distintiu 'A', 'B' i 'C'. Actualment, representen la gran majoria d'automòbils que hi transiten.

En aquest sentit, segons detalla l'Institut Nacional d'Estadística, la restricció afectaria el 53 % dels ciutadans que resideixen en aquests municipis tenint en compte l'extensió de la normativa. Tot i això, cal destacar que dins d'aquest mateix sac podem trobar algunes excepcions.

La DGT anuncia excepcions: el peatge urbà

Aquells automòbils més antics seran els que més patiran les conseqüències de la nova regulació: quedaran totalment al marge de les excepcions. Tot i això, t'interessarà saber que alguns vehicles sí que podrien tenir permís per circular per les ZBE, malgrat ser considerats contaminants.

Imatge d'una autovia
Els cotxes amb etiqueta 'ECO' o '0' podran accedir a les ZBE. | Pixabay

Parlem dels cotxes amb distintius 'B' i 'C'. Segons ha comunicat la DGT, quedaran exempts de la normativa els que paguin el peatge urbà que els ajuntaments afectats posaran a la seva disposició.

D'altra banda, els automòbils que continguin l'adhesiu 'ECO' o '0 emissions' tindran via lliure per circular per tot el país, incloent-hi les zones de baixes emissions. Sobretot, són cotxes elèctrics i híbrids, considerats les opcions menys contaminants que es troben avui dia al mercat.

Quina etiqueta pertany al meu cotxe?

La recent arribada de la normativa contra el canvi climàtic ha agafat d'imprevist la majoria dels conductors. Per aquesta raó, molts encara no compten amb l'etiqueta ambiental de la DGT, el distintiu obligatori que acredita (o denega) l'accés a les zones de baixes emissions.

Per comprovar si el teu cotxe reuneix les condicions que li permetin obtenir qualsevol etiqueta ambiental, pots consultar la pàgina web de la DGT.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp