Arriben notícies preocupants des d'Ucraïna. L'Agència Atòmica Internacional (IAEA) ha perdut el contacte amb els sistemes de seguretat de la central nuclear de Txernòbil i defineix la situació com a «extremadament perillosa». Així ho ha comunicat la mateixa agència en una alerta urgent.
El mateix govern ucraïnès admet que ningú sap què està passant a la central. La pèrdua de contacte amb els sistemes de seguretat de Txernòbil li donen a aquesta regió un futur incert, ja que fa dies que està sent controlada per les tropes russes. De fet, no descarten un nou desastre nuclear.
Mykhailo Podolya, assessor del president ucraïnès Volodomir Zelenski, s'ha fet ressò de la dramàtica situació al seu compte de Twitter. Per la seva banda, l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) ha fet una crida urgent als treballadors de la central per garantir-ne la seguretat.
Alerta urgent a Txernòbil
L'OIEA ha demanat als 210 treballadors de la central de Txernòbil que hi facin rotacions per garantir la seguretat. Rafael Mariano Grossi, director general de l'organisme, ha reconegut estar «profundament preocupat per la difícil i estressant situació que afronta el personal de la central nuclear de Txernòbil».
Ha deixat clar que suposa «un risc per a la seguretat nuclear» i ha cridat les forces al comandament perquè garanteixin una rotació del personal. Els treballadors porten atrapats a la central des de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna. Les tropes russes van prendre la planta el primer dia de la invasió.
Els treballadors continuen complint les seves tasques, però en un ambient de molta pressió i amb aliments i medicaments limitats. Temen que l'estrès els pugui acabar afectant i que es desencadeni una nova desgràcia. Fins ara hi havia un cert control, però s'acaben de perdre totes les connexions.
Un dinar al dia
La planta de Txernòbil va ser l'escenari de l'accident nuclear més rellevant de la història el 1986. La central no va deixar de funcionar, i després que el reactor número quatre explotés els altres van continuar operant durant alguns anys. Actualment treballaven al lloc 2.400 persones, entre científics i personal de suport.
Els soldats russos es van desplegar pels 32 quilòmetres de la zona d'exclusió tot just iniciada la invasió del 24 de febrer passat. Des de llavors 210 treballadors estan sent retinguts a les instal·lacions. Rússia al·lega motius de seguretat per impedir que puguin anar a casa i ser rellevats per altres companys.
Segons informa la BBC, la situació dins de la central és «tensa i complicada». Els 210 treballadors estan sotmesos a una gran pressió, i «és difícil per a ells moralment, psicològicament i físicament». Disposen encara d'una mica de menjar, però no saben quant de temps hi seran i només mengen una vegada al dia per racionar.
Hi ha risc de catàstrofe nuclear?
La pregunta que es fan tots els experts és si hi ha risc de catàstrofe nuclear a Txernòbil. El perill més gran ara mateix és que l'estrès acabi afectant els professionals i es produeixi un error humà. La concentració disminueix en situacions d'estrès i resulta una amenaça per a la seguretat.
La planta no es troba en funcionament actualment, però requereix molta atenció perquè tots els sistemes funcionin normalment. Segons els experts, el fet que la planta no estigui en actiu fa que el risc per a la salut pública sigui limitat. El darrer reactor de la central es va apagar l'any 2000.
El combustible nuclear gastat ja no genera gaire calor i és molt poc probable que es produeixi un alliberament important de radioactivitat. La situació dels treballadors és preocupant, però el risc d'una catàstrofe nuclear és baix. Així i tot, preocupa la pèrdua de connexió amb els sistemes de seguretat.
L'amenaça nuclear
L'amenaça nuclear sobrevola a Ucraïna des de l'inici de la invasió russa el 24 de febrer passat. L'atac a una central nuclear la setmana passada va posar en alerta la comunitat internacional sobre els riscos d'aquest tipus d'operacions. Rússia i Ucraïna es van culpar mútuament de l'atac.
D'altra banda, el govern rus ha amenaçat més d'una vegada amb l'ús d'armes nuclears si la situació s'agreuja. Rússia és un dels pocs països al món que disposen de la bomba atòmica. Tot i això, hi ha divisió en els experts sobre si es tracta d'una amenaça real.
Els Estats Units, França i la Gran Bretanya també disposen d'armament nuclear i si Rússia ho fes, s'arriscaria a una escalada de conseqüències imprevisibles. De moment el desastre nuclear està descartat, però la incertesa marca l'evolució d'aquesta guerra. I hi ha qui ja es prepara per allò que pugui passar.