Fotomuntatge de Felip i Letícia i Pedro Sánchez

L'avís de Pedro Sánchez al rei Felip i a la reina Letícia

Pedro Sánchez ha estat atent a les novetats de Joan Carles

Pedro Sánchez ha demanat explicacions a Felip i Leticia. El president del govern espanyol no està del tot satisfet amb les informacions que li han arribat respecte al pare del rei, Joan Carles I. S'ha mostrat decebut i exigeix que aclareixin tot el que s'ha publicat sobre les activitats econòmiques de l'emèrit.

Entén que deu una explicació a la població espanyola, que no sembla disposada a perdonar-lo tan fàcilment. Tot això ho va demanar el president poques hores després d'assabentar-se que Joan Carles havia enviat una carta al seu fill en què li explicava els seus plans de futur. Li va comunicar que es quedaria a viure a Abu Dhabi, però que visitaria Espanya amb freqüència.

Parlant en privat amb els periodistes, Pedro Sánchez va revelar que estava al corrent d'aquesta missiva abans que es fes pública. En qualsevol cas, en desconeixia el contingut.

En aquest document, Joan Carles es disculpa per algunes activitats del passat. No obstant això, Sánchez creu que ha de donar explicacions als ciutadans, però no va aclarir com ho havia de fer, ja que aquí també hi han d'intervenir Felip i Letícia.

Fotomuntatge del rei Felip i Pedro Sánchez
Sánchez vol que Felip VI aclareixi les qüestions més polèmiques de l'emèrit | GTRES

Va assenyalar que abans cal que parli clar sobre les activitats que apareixen a l'informe de la Fiscalia. Ho va qualificar tot de «decebedor».

Pel que fa al retorn de Joan Carles a Espanya, el mandatari socialista no es va voler pronunciar gaire. Considera que és un acord al qual ha d'arribar l'emèrit amb el fill i la família. Cosa que s'escapa totalment de les competències del Govern.

Pedro Sánchez va fer aquestes declaracions en una conversa informal amb uns reporters durant un viatge a Letònia, on té previst visitar les tropes espanyoles a la base de l'OTAN d'Azid i reunir-se amb el primer ministre canadenc.

«Les informacions de què hem tingut constància són inadmissibles i decebedores», insistia Pedro Sánchez. Un cop més, es mostrava molt dur amb Joan Carles, molt més que la resta de membres del Govern. Més d'una vegada ha reiterat el malestar que li generen les informacions que van sorgir sobre els escàndols de l'emèrit.

Entén que a la carta fa un gest de disculpar-se per tot el que ha fet en el passat, però creu que no és prou clar. Vol que faci un aclariment públic de la conducta que ha tingut.

Fa poc més d'un any, Sánchez va anunciar que posaria en marxa una sèrie de reformes per a fer més transparent la Corona. De moment, però, no ha proposat cap canvi. Insisteix que això és una cosa que s'ha de valorar de manera conjunta entre la Moncloa i la casa reial.

Joan Carles
Pedro Sánchez no veu amb bons ulls el retorn de Joan Carles | GTRES

 

Pedro Sánchez s'entén amb els reis

Malgrat que hagi carregat contra Joan Carles, Pedro Sánchez té una relació bastant cordial amb Letícia i Felip. Es podria dir que és més aviat professional. La que hi ha d'haver entre el president del Govern i els reis.

Recentment, el rei emèrit ha donat a conèixer els seus plans de futur. Obre la porta a tornar al seu país, encara que seguirà vivint a Abu Dhabi. Si tornés, es desmarcaria totalment del palau de La Zarzuela i s'instal·laria en un domicili privat.

Aquesta és una de les condicions que li va imposar el seu fill. Joan Carles fa dos anys que és a l'exili i desitja passar més temps amb la seva gent.

No obstant això, s'ha trobat amb la negativa de Pedro Sánchez, però sobretot del seu fill i de Letícia, que no volen que la institució es torni a veure esquitxada per les polèmiques.