Imatge de tres persones al carrer amb mascareta.

Alerta per la 'variant malson' de la Covid-19: els símptomes de la variant més forta

Aquesta nova variant ja ha posat en alerta diversos països europeus

Quan semblava que tot tornava a la normalitat... arriba un missatge que ens posa a tots en alerta per recordar-nos que, desgraciadament, la Covid continua encara escampant-se pel món.

Han estat uns anys molt complicats: saturacions hospitalàries, aïllaments, restriccions i un llarg etcètera. Tot i això, ara sembla que una nova variant podria tornar a fer-nos retrocedir.

La nova variant de la Covid: es tracta d'un 'malson'

Tot i haver notat una mena de calma en aquests últims mesos, les últimes novetats apunten que precisament ara no és el moment de relaxar-nos.

A les portes pràcticament de l'hivern (i de Nadal), hi ha moltes persones que es llancen als carrers a viure l'ambient propi d'aquestes dates. Però, compte, perquè el perill encara està present.

Margarita de Val fent un discurs
Margarita de Val ha deixat clar que passarà aquestes pròximes setmanes. | GTRES
 

La investigadora i viròloga Margarita del Val ha assenyalat que no hem d'abaixar la guàrdia. «Compte amb la tardor. Estem intentant estalviar energia i ventilem menys...».

Un fet que es relaciona directament amb un risc més gran d'infeccions respiratòries i que es justifica amb la concentració de virus als interiors.

Les aglomeracions, els viatges i les reunions socials poden tornar a incentivar el creixement de contagis. Ara, però, la campanya de vacunació està funcionant més que mai, i per tant, això no seria tan alarmant com abans.

La variant que amenaça la tardor i l'hivern

Però el perill real no el trobem amb la Covid-19, sinó amb les seves variants i subvariants. De fet, actualment ens trobem davant d'una amenaça que sembla que cada cop té més importància.

Tot i que Òmicron continua sent la variant predominant, no hem d'oblidar que segueixen apareixent altres subvariants de forma inevitable. Per això, les autoritats sanitàries les van vigilant de ben a prop.

Tot i això, l'EMA, l'Agència Europea de Medicaments, s'ha adonat de l'existència d'una força perillosa: es tracta de la XBB, una mutació d'Òmicron que ja comença a circular en alguns països, com, per exemple, a Singapur.

Els experts ja posen nom als seus símptomes

Des de fa algunes setmanes, aquesta mutació ha posat en alerta diversos científics de tot el món, sobretot per la perillositat que representa per a la població.

A Àsia ja han donat la veu d'alarma per la rapidesa pel que fa a la seva expansió, de la mateixa manera que ho han fet altres països europeus. Pel que sembla, se l'ha començat a anomenar 'la variant malson'.

Sanitari fent una PCR dins d'un cotxe
Diversos països d'Àsia i Europa estan en alerta per la nova variant. | Europa Press
 

I és que el nom que li han assignat té un motiu molt clar: sembla que els símptomes que presenta aquesta mutació són molt similars als d'altres mutacions d'Òmicron.

Entre els més destacables podem trobar mal de cap, dolors musculars i de gola, febre, diarrea, pèrdua d'olfacte i gust, tos, fatiga, congestió i secreció nasal. Com podem veure, són els mateixos que podríem experimentar amb una altra variant.

La previsió per a aquestes pròximes setmanes

La mutació XXB és el resultat de la combinació de dues subvariants, les quals comparteixen material genètic. Els científics han destacat que presenta set mutacions.

Això, si ho traduïm, vol dir que ens enfrontem a una mutació molt resistent. Tot i que les vacunes existents són eficaces contra les subvariants d'Òmicron, si aparegués una nova variant, implicaria una nova vacunació massiva.

D'altra banda, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, apunta que aquesta mena de variants estan creixent a un ritme molt ràpid a diversos països europeus. Segons algunes previsions, és molt probable que a finals de novembre s'arribi al 50% de contagis.