Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una dona en una ventada a València.

Alerta aquest divendres a tot Catalunya per fortes ventades: molta precaució

Aquest divendres, 4 de novembre, s'esperen ventades a les 42 comarques catalanes | A partir d'aquest dijous s'activen avisos per cops de vent que poden superar els 90 km/h

Diuen que després de la tempesta sempre arriba la calma. Doncs bé, aquesta vegada serà a la inversa. Després d'una Castanyada de temperatures extraordinàries i mànigues curtes, ara tot sembla indicar que aquest divendres, 4 de novembre, viurem un brusc canvi de temps a tot Catalunya. De fet, ja a partir d'avui al vespre en tindrem una petita mostra. 

Però no, no serà en forma de pluges ni de baixada de les temperatures. Serà en forma de violentes ventades. El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat avisos per cops de vent que poden superar els 90 km/h. L'alerta s'emet a partir de les 06.00 hores de divendres, 4 de novembre, i s'estén fins la mitjanit. 

Imatge del temps el 4 de novembre de 2022.
El vent bufarà a les 42 comarques catalanes demà divendres. | Meteocat

Segons el Meteocat, caldrà anar molt en compte ja des de demà al matí. S'esperen ventades de «perill alt» —així les denomina el Meteocat— al Camp de Tarragona, a la costa de Barcelona, a les Terres de l'Ebre i també a les comarques del Pirineu. Més tard, aquestes arribaran a l'Empordà i al Pirineu. 

On i com bufarà el vent divendres?

Entre les 06.00 hores i les 12.00 hores de divendres s'esperen fortes ventades a les següents comarques: Baix Camp, Tarragonès, Alt Camp, Baix Penedès, Alt Penedès, Anoia, Garraf, Baix Llobregat i Barcelonès

A partir de les 12.00 hores, però, el panorama canviarà i es tornarà més violent. Bufarà el vent amb força a les comarques del Baix Camp, Tarragonès, Alt Camp, Baix Penedès, Alt Penedès, Anoia, Garraf, Baix Llobregat i el Barcelonès; però també a les del Priorat, la Conca de Barberà, a l'Alta Ribagorça, a la Val d'Aran, al Pallars Sobirà, a l'Alt Urgell, a la Cerdanya, al Berguedà i al Ripollès

També cal destacar que a l'extrem nord de l'Alt Empordà bufarà tramuntana moderada amb cops forts i molt forts.

Aquestes ratxes de fortes ventades —s'espera que amb màximes de fins a 72 km/h— es perllongaran fins les 18.00 hores del divendres. Serà aleshores quan s'espera que les ventades passin de «perill alt» a «perill moderat» a gran part de Catalunya. 

Però compte, que fins les 23.59 hores s'esperen encara importants ratxes de vent al global de Catalunya, i amb especial intensitat a les comarques del Pirineu. 

Activada l'alerta del pla per ventades de dijous a dissabte

A més, cal destacar que Protecció Civil ha activat la fase d'alerta del Pla especial d'emergències per risc de vent a Catalunya (Vencat) davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d'un episodi amb fortes ratxes de vent a partir de la matinada d'aquest dijous i fins dissabte.

Segons l'SMC, a partir d'aquesta mitjanit i fins dissabte al matí s'esperen forts vents al component oest (fins migdia de divendres) i nord (a partir de la tarda de divendres). Al Pirineu i a l'extrem sud, les ratxes podran superar els 90 km/h, sobretot a cotes altes.

Divendres, primeres nevades

El canvi de temps propiciarà que caiguin les primeres nevades de la temporada al Pirineu. Ja des del matí s'esperen nevades al Pirineu, amb una cota de 1.500 metres, fet que combinat amb el vent provocarà el fenomen del torb. 

Aquestes nevades es reproduiran a les comarques de l'Alta Ribagorça, a la Val d'Aran, al Pallars Sobirà, a l'Alt Urgell, a la Cerdanya, al Berguedà i al Ripollès