El pagament de comissions és una de les operacions més comunes dels usuaris a qualsevol banc. És completament normal acudir al nostre banc per fer qualsevol ingrés en efectiu a un altre compte del qual no en som titulars. Tot i això, molts dels bancs cobren comissions per aquest tràmit, és legal?
La comissió que cobren els bancs i no és legal
Molts usuaris acudeixen a la seva entitat bancària per fer un ingrés en efectiu per pagar un rebut, abonar un viatge o un tràmit pendent. Tot i això, moltes d'aquestes entitats estan cobrant comissions als seus usuaris.
Segons el Banc d'Espanya, no es poden cobrar comissions per fer un ingrés en efectiu en un compte del qual no en som titulars. El Banc d'Espanya indica que aquest tràmit és un servei de caixa inherent al contracte de compte. Per tant, els bancs no estan autoritzats per cobrar cap comissió per fer aquest ingrés d'efectiu a un altre compte.
El Banc d'Espanya explica que aquest servei que fan els usuaris inclou una comissió de manteniment. Aquesta quantia es cobra a tots els usuaris i titulars d'un compte i és totalment legal. Podríem dir que en aquesta comissió ja estaríem pagant per aquest servei.
Perquè quedi clar, si fas un ingrés en efectiu a un altre compte, el banc no et pot obligar a pagar cap comissió. Fins i tot, tampoc pot cobrar l'entitat cap comissió per posar un concepte a la transferència.
La justícia dona la raó al Banc d'Espanya
El Banc d'Espanya no és l'única institució que ha afirmat que aquesta pràctica dels bancs no és legal. El Tribunal Suprem ha ratificat a la sentència núm. 328/2022 de la Sala Civil, de 26 d'abril, l'opinió del Banc d'Espanya.
Segons aquesta sentència, s'ha declarat la nul·litat de la comissió per ingrés en efectiu fet per terceres persones, ordenants del pagament. Sol·licitaven la incorporació d'informació addicional al camp "concepte" de l'operació. Per tant, les entitats bancàries no poden sol·licitar l'abonament d'aquestes comissions per fer aquest tipus d'operacions.
L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) porta reclamant aquesta situació fa molt de temps. Segons ells, és una mesura que cataloguen com a "abusiva" i "dissuasòria". El cobrament de comissions per aquest tipus d'ingressos té com a objectiu que els clients descartin aquesta opció i facin ús d'altres vies.
Segons l'organització de consumidors i usuaris, aquesta mesura és molt perjudicial per als usuaris més vulnerables. Per a la gent gran, sense competències digitals o que visquin en nuclis rurals, seria molt complicat fer aquest tipus de tràmits.
Les persones grans solen fer més ús dels diners en efectiu, sobretot la franja d'edat major de 65 anys. Més del 43% dels usuaris afirma que no utilitza l'aplicació o la web en línia del banc perquè no la saben utilitzar.
Les entitats bancàries han de buscar un equilibri perquè no perjudicar els col·lectius més vulnerables i que puguin realitzar els seus tràmits sense problemes.
Els bancs que no cobren comissions pels comptes
Al mercat hi ha algunes entitats bancàries que no cobren comissions per mantenir els comptes actius. Alguns són:
1. Compte online Banco Santander
2. Compte online Banc Sabadell
3. Compte NoCompte d'ING
4. Compte Clara d'Abanca
5. Compte intel·ligent d'EVO
6, Compte en Revolut
7. Compte corrent Open
8. Compte N26
En totes, no t'hauràs de preocupar per pagar comissions per mantenir el teu compte. A més, podràs tenir alguns avantatges si contractes aquest servei en línia.
NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!