L’amplíssima oferta de les seves estacions d’esquí, esports d’aventura i senders, juntament amb el seu llegat patrimonial, i el dia a dia d’una terra plenament lligada a la natura i a la tradició rural, fan del Pallars Sobirà una de les destinacions més singulars i atractives del país.
Pionera en el turisme d’aventura a tot l’Estat, el Pallars Sobirà és vetlladora d’extensíssims parcs naturals, poblets marcadament medievals, amb petits ponts, esglésies i ermites romàniques, i la característica gastronomia pirinenca.
Com arribar al Pallars Sobirà
Històricament, la complexa orografia de l’Alt Pirineu ha limitat els accessos al Pallars Sobirà, essent encara el pas de la Noguera Pallaresa l’eix comunicador del territori.
D’aquesta manera, paral·lelament al riu, la C-13 travessa la comarca de sud a nord, passant per les seves principals poblacions, i desviant-se al nord-oest per entrar a la Val d’Aran, reconvertida en la C-28.
Al sud comarcal, l’N-260 connecta el Pallars Jussà amb el Sobirà, connectant la Pobla de Segur amb Sort; per després desviar-se cap a l’est, connectant la comarca amb l’Alt Urgell.
Pel que fa al transport públic, l’accés al Pallars Sobirà és exclusiu de carretera, de tal manera que només s’hi pot arribar amb línies d’autobús o vehicle particular. Sort està connectada regularment amb Barcelona i Lleida, així com amb les capitals de les comarques veïnes. La Pobla de Segur, al Pallars Jussà, seria la connexió més pròxima en l’àmbit dels ferrocarrils.
Quan anar al Pallars Sobirà
El Pallars Sobirà és, per la seva espectacularitat natural i el seu patrimoni medieval, una comarca que no perd atractiu en cap moment de l’any. Els seus paisatges varien del blanc dels mesos més freds, al verd estival, aportant un valor afegit diferent a cada estació.
Si bé és cert que les inclemències climatològiques fan recomanables els mesos més càlids, també dependrà de l’activitat que s’hi vulgui desenvolupar. Com a paradís dels esports d’aventura, l’estiu és la millor opció, però els amants de la neu i l’esquí tindran l’hivern com a prioritat principal.
D’altra banda, com la veïna Ribagorça, els dies i setmanes pròxims al solstici d’estiu, esdevenen d’especial interès per a tots aquells que vulguin descobrir les falles del Pirineu.
Allotjar-se al Pallars Sobirà
L’esport d’aventura i l’esquí han esdevingut, juntament amb els Parcs Naturals i la bellesa dels seus elements patrimonials, un reclam turístic de primer ordre i principal motor econòmic de la comarca.
Aquest fet ha comportat una proliferació d’albergs, càmpings, apartaments, hostals i masies rurals de gran qualitat que acompanyades de l’entorn immillorable del Pallars esdevenen un privilegi assequible per a tot visitant.
Cal tenir en compte que en cas que no viatgem en vehicle privat, podem estar condicionats per la ubicació seleccionada de cara a realitzar activitats; esdevenint Sort, el punt de partida més encertat.
Gastronomia al Pallars Sobirà
Terra de ramaders, la gastronomia del Pallars Sobirà té un marcat caràcter carnívor i làctic derivat de l’explotació d’ovins i bovins, així com de la mateixa caça.
L’ovella xisqueta, raça autòctona catalana, ofereix una carn d’excel·lentíssima qualitat i de quilòmetre zero; com ho fa també la producció de vedella de la raça Bruna dels Pirineus. Mentre que, pel que fa als derivats làctics més preuats, trobem el formatge tupí, el serrat, el brossat o el llenguat.
Mereix també una menció especial la xarcuteria i la cansaladeria, on destaca molt especialment la girella, un embotit elaborat a base de menuts de corder i arròs amb més de 500 anys d’història.
D’altra banda, l’arròs amb carreretes (moixernons), barrejat amb fesols, confitat, ceba i oli, esdevé un plat singular i deliciós característic de la comarca. Mentre que, per fer passar el fred de l’hivern, els pallaresos preparen la vianda i el palpís. La primera és un tipus d’escudella feta amb carn de gallina, porc, botifarra, cansalada, fideus, col, patates, fesols i peres; el palpís és una cassola feta amb cuixa de corder, cansalada, ceba, porro i pastanaga.