Imatge de l'incendi que està tenint lloc al Bages.

Alerta per l'elevat risc d'incendi en 17 municipis de Catalunya

Els Agents Rurals de Catalunya demanen extremar les precaucions

Actualització 21:34 hores

Els Agents Rurals han suspès l’activació del nivell 3 del pla Alfa a causa de la pluja caiguda al nord-est de Catalunya aquesta tarda.

La mesura havia d’entrar en vigor aquest dijous 18 d’agost a mitjanit i s’havia d’adoptar a 17 municipis de l’Alt Empordà per un increment del perill d’incendi forestal, motivat per l’entrada de vent de tramuntana.

Aquest estiu ha estat marcat per grans incendis a Catalunya. A causa de les altes temperatures i l'escassa pluja, molts paratges del territori català s'han vist afectats i han patit les conseqüències de la pitjor manera. 

Els Agents Rurals activaran aquesta mitjanit el nivell 3 del pla Alfa a 17 municipis de l’Alt Empordà per un increment del perill d’incendi forestal al nord-est de Catalunya, motivat per l’entrada de vent de tramuntana.

En concret, s’activarà a Cadaqués, Cantallops, Colera, el Port de la Selva, Espolla, Garriguella, la Jonquera, la Selva de Mar, Llançà, Palau-saverdera, Pau, Portbou , Rabós, Roses, Sant Climent Sescebes, Vilajuïga i Vilamaniscle. D’altra banda, es tancaran els accessos als espais naturals del cap de Creus i l’Albera.

D'aquesta manera, els Agents Rurals de Catalunya, han informat de l'activació del pla al seu compte de Twitter.

«Aquest dijous 18 d'agost a les 0:00 hores s'activarà el nivell 3 del Pla Alfa a 17 municipis de la comarca de l'Alt Empordà. Tancats els accessos del Cap de Creus i l'Albera».

Demanen extremar les precaucions

El cos demana a la ciutadania extremar les precaucions davant el perill d’incendi. Durant l’episodi, els efectius augmentaran la vigilància per tal de fer complir les restriccions d’accés i la normativa de prevenció d’incendis forestals.

L’activació del nivell 3 implica la suspensió de totes les activitats amb risc d’incendi forestal. En aquest sentit, s’han anul·lat un total de 88 activitats previstes per demà.

A banda de l’activació del nivell 3, demà vint comarques catalanes també estaran en nivell 2, per perill alt o molt alt d’incendi forestal. Els Agents Rurals recorden que està totalment prohibit fer foc i llençar pirotècnia en zones forestals i el seu entorn i demanen que s’evitin les activitats de risc d’incendi al medi natural.

▶️ El vídeo de la setmana

El Pla Alfa

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir.

Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi.

L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.