Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'incendi que està tenint lloc al Bages.

Alerta per l'elevat risc d'incendi en 17 municipis de Catalunya

Els Agents Rurals de Catalunya demanen extremar les precaucions

Actualització 21:34 hores

Els Agents Rurals han suspès l’activació del nivell 3 del pla Alfa a causa de la pluja caiguda al nord-est de Catalunya aquesta tarda.

La mesura havia d’entrar en vigor aquest dijous 18 d’agost a mitjanit i s’havia d’adoptar a 17 municipis de l’Alt Empordà per un increment del perill d’incendi forestal, motivat per l’entrada de vent de tramuntana.

Aquest estiu ha estat marcat per grans incendis a Catalunya. A causa de les altes temperatures i l'escassa pluja, molts paratges del territori català s'han vist afectats i han patit les conseqüències de la pitjor manera. 

Els Agents Rurals activaran aquesta mitjanit el nivell 3 del pla Alfa a 17 municipis de l’Alt Empordà per un increment del perill d’incendi forestal al nord-est de Catalunya, motivat per l’entrada de vent de tramuntana.

En concret, s’activarà a Cadaqués, Cantallops, Colera, el Port de la Selva, Espolla, Garriguella, la Jonquera, la Selva de Mar, Llançà, Palau-saverdera, Pau, Portbou , Rabós, Roses, Sant Climent Sescebes, Vilajuïga i Vilamaniscle. D’altra banda, es tancaran els accessos als espais naturals del cap de Creus i l’Albera.

D'aquesta manera, els Agents Rurals de Catalunya, han informat de l'activació del pla al seu compte de Twitter.

«Aquest dijous 18 d'agost a les 0:00 hores s'activarà el nivell 3 del Pla Alfa a 17 municipis de la comarca de l'Alt Empordà. Tancats els accessos del Cap de Creus i l'Albera».

Demanen extremar les precaucions

El cos demana a la ciutadania extremar les precaucions davant el perill d’incendi. Durant l’episodi, els efectius augmentaran la vigilància per tal de fer complir les restriccions d’accés i la normativa de prevenció d’incendis forestals.

L’activació del nivell 3 implica la suspensió de totes les activitats amb risc d’incendi forestal. En aquest sentit, s’han anul·lat un total de 88 activitats previstes per demà.

A banda de l’activació del nivell 3, demà vint comarques catalanes també estaran en nivell 2, per perill alt o molt alt d’incendi forestal. Els Agents Rurals recorden que està totalment prohibit fer foc i llençar pirotècnia en zones forestals i el seu entorn i demanen que s’evitin les activitats de risc d’incendi al medi natural.

El Pla Alfa

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir.

Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi.

L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.