Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un oficial de la Policia Nacional amb una dona somrient mentre mira el telèfon mòbil i sosté una tassa.

Alerten de l''estafa de la patata': t'enganyen així de fàcil i ni te n'assabentes

Els estafadors s'aprofiten de les plataformes de compravenda per estafar els usuaris i treure'ls els diners

S'ha detectat una curiosa i preocupant estafa en què les víctimes compren telèfons d'alta gamma a plataformes de segona mà. Però, en rebre el paquet, en lloc del mòbil, hi troben una patata. El modus operandi és senzill: els estafadors publiquen anuncis amb ofertes irresistibles i capten l'atenció d'usuaris que busquen gangues.

Després de fer el pagament, el comprador rep un paquet que no conté el telèfon que s'esperava. En lloc d'això, rep una patata o un altre objecte de baix valor.

Imatge de fons d'un agent de la Policia i una altra d'una persona amb una targeta a la mà comprant per internet
Compres un mòbil en una pàgina de segona mà | Europa Press, Getty Images Pro

Estafes en plataformes de segona mà

L'estafa s'ha tornat cada cop més comú a plataformes populars de compravenda. Els anuncis, que semblen genuïns, ofereixen dispositius mòbils de darrera generació a preus molt reduïts. Això fa que els usuaris caiguin fàcilment al parany.

Les víctimes no sospiten del frau fins que el paquet arriba a casa i descobreixen que han estat enganyades.

Com funciona l'estafa

En la majoria dels casos, els estafadors fan servir imatges de mòbils autèntics i descripcions detallades per fer que l'anunci sembli legítim. Quan la víctima fa el pagament i proporciona la seva adreça de lliurament, l'estafador envia un paquet amb una patata.

Imatge de fons duna persona amb un telèfon mòbil al carrer i una altra imatge dalgunes opcions dun telèfon mòbil amb alguns interrogants davant
Hi ha un tros del que demanes al que t'arriba | catalunyadiari.com, Leung Cho Pan

Aquesta estafa és especialment efectiva perquè les plataformes de compravenda de segona mà solen tenir polítiques de pagament segures, cosa que dona una falsa sensació de confiança als usuaris. Tot i això, els delinqüents troben maneres de vèncer aquests mecanismes de seguretat per completar l'estafa.

Els estafadors també aprofiten les limitacions de les polítiques de devolució de les plataformes. Envien productes que, tècnicament, compleixen l'enviament però no les expectatives del comprador.

En rebre un objecte físic, encara que no sigui el producte acordat, de vegades resulta complicat per a les víctimes reclamar el reemborsament. En alguns casos, fins i tot l'enviament d'una “patata” es pot veure com una “lliurament correcte” en termes de logística. Cosa que complica encara més els procediments de reclamació i augmentant la frustració dels que han caigut a l'estafa.

Dos agents de la Policia Nacional al carrer i un cercle amb un telèfon mòbil
Et deixen sense mòbil i sense la quantitat de diners invertits | Pexels, Europa Press

Què diuen les autoritats

La Policia Nacional ha emès alertes per advertir els ciutadans sobre aquest tipus d'estafes. Recomanen desconfiar de preus excessivament baixos i sempre verificar la identitat del venedor abans de fer qualsevol compra. Tot i que les plataformes intenten millorar les seves mesures de seguretat, els estafadors continuen trobant maneres d'aprofitar-se dels usuaris.

Per evitar caure en aquesta mena d'estafes, és essencial que els compradors investiguin a fons els venedors i facin servir mètodes de pagament segurs. A més, és aconsellable evitar fer compres a persones que no ofereixin garanties clares sobre el producte.