Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Foto d'una estranya troballa a les platges de Catalunya.

Alerten d'una estranya troballa en diverses platges de Catalunya: «Una desgràcia»

Detecten per primer cop una de les algues invasores més nocives a Catalunya

L'equip que fa seguiment marí ha detectat per primer cop la presència d'una de les algues invasores més nocives del Mediterrani al parc natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter. Es tracta de la Caulerpa cylindracea, una espècie originària d'Austràlia que compromet seriosament l'ecosistema.

S'ha detectat la seva presència als dos extrems del parc natural, dins la reserva de les Medes i a l'àrea protegida de Cala Montgó. Ramón Alturo, el director del parc, ha assegurat que ara s'avaluarà fins on arriba «la magnitud de la tragèdia» per actuar tan de pressa com sigui possible.

Tanmateix, el parc natural del Montgrí ha admès que aquesta espècie, un cop establerta, és molt difícil d'erradicar, ja que colonitza nous espais amb rapidesa.

Foto d'una estranya troballa a les platges de Catalunya.
Aquesta alga invasora compromet seriosament l'ecosistema. | Cedida

Una espècie d'alga marina amb potencial invasor

Aquesta alga marina es considera una de les espècies exòtiques amb més potencial invasor. Per la seva capacitat per reproduir-se a partir de petits fragments, s'expandeix i es dispersa amb facilitat.

A més, creix damunt dels fons rocallosos com els de sorra, on cobreix i aniquila les altres espècies que hi viuen, com la posidònia o les gorgònies. D'aquesta manera, modifica substancialment l'ecosistema.

El parc natural del Montgrí ha destacat «per desgràcia» que aquesta alga marina és «una molt bona invasora». Això és degut al fet que pot viure uns dies fora de l'aigua i, a més, un cop arrela en un lloc, hi creix molt de pressa.

A més, pot propagar-se de moltes maneres. «Des de trossos que s'hagin quedat enganxats en una àncora o una xarxa de pesca fins a submarinistes que, sense adonar-se'n, la moguin amb les aletes», adverteix Alturo.

I quan colonitza els fons marins, a més d'afectar les praderies de posidònia i les algues autòctones, també provoca un impacte pels peixos i altres espècies, que no troben aliment. «Allà on s'estableix, la Caulerpa cylindracea modifica els hàbitats i els empobreix», afegeix el director.

Pla general de les Illes Medes
S'han detectat dues taques d'aquesta espècie a les illes Medes. | ACN

Localitzada per primera vegada el 2008

A Catalunya es va detectar per primer cop la presència d'aquesta alga invasora l'any 2008 davant les costes del Garraf. A partir d'aquí, s'ha anat estenent pel litoral del Baix Camp, el Tarragonès, el Baix Llobregat, la Selva i l'Empordà.

Vuit anys més tard, es va detectar la seva presència a la reserva marina de Ses Negres i fa dos anys, el juliol del 2020, es va trobar al parc natural de Cap de Creus, a la cala Galladera.

I ara, aquesta espècie invasora ja ha arribat a l'àmbit protegit del parc natural del Mongrí, a les illes Medes i el Baix Ter. «Fins ara ens n'havíem lliurat, probablement perquè dins la reserva de les Medes no s'hi permet l'ancoratge. Però ha acabat arribant, i saber com ho ha fet és impossible», explica Ramón Alturo.

En concret, s'han detectat dues taques als extrems nord i sud de l'àrea marina que es troba dins la zona de protecció. Una s'ha trobat a prop de l'arxipèlag de les Medes, que és reserva integral, i l'altra, damunt una praderia de posidònia de Cala Montgó. De fet, aquest últim també es tracta d'un altre dels espais on el fondeig també està regulat.

Ara, des del parc natural se centraran a identificar si la Caulerpa cylindracea es pot haver establert a més zones de l'àmbit marí. En paral·lel, també s'editarà material de difusió per demanar a tots aquells qui naveguin o facin submarinisme que vagin amb cura per evitar que aquesta espècie invasora es pugui estendre més.