Captura d'un grup que robava cablejat d'alta tensió a les vies de ferrocarril del corredor mediterrani.

Cau una de les bandes més surrealistes de Catalunya: operaven a tot arreu

La Guàrdia Civil ja ha detingut 6 persones a Barcelona

La Guàrdia Civil ha detingut 6 persones a Barcelona acusades de formar part d'un grup organitzat que es dedicava a robar cablejat d'alta tensió de les vies de ferrocarril. Principalment, actuaven a les vies del corredor mediterrani de Catalunya, però també a Lleida i al País Valencià.

Segons l'institut armat, es calcula que els danys causats superen els 360.000 euros i han generat pèrdues per valor de més de 3 milions, derivades de les alteracions provocades en el servei, així com les afectacions sobre els usuaris, amb desviaments de trens, retards i tancament d'estacions.

La investigació, que va començar el mes de gener, hauria permès la resolució d'una trentena de delictes. Fins a quatre dels sis detinguts ja han ingressat a la presó per ordre judicial.

 

Tenien assignat un rol molt específic

Segons la Guàrdia Civil, cada membre del grup tenia una funció molt concreta. Quatre dels components es desplaçaven fins al lloc on tenien previst dur a terme el robatori i passaven tres dies a la zona abans d'executar els seus plans.

Captura d'un grup que robava cablejat d'alta tensió a les vies de ferrocarril del corredor mediterrani.
Segons la Guàrdia Civil, cada component del grup tenia un rol específic. | Guàrdia Civil

Mentrestant, els altres dos mantenien contacte telefònic amb la resta del grup des de Barcelona en temps real, mentre es produïen els fets. Els quatre que participaven de manera física en les sostraccions se separaven, es col·locaven estratègicament i es coordinaven de forma directa amb els mòbils.

Després de trencar la tanca perimetral, un d'ells entrava a les subestacions elèctriques i, posant en marxa una operació molt específica, deixava sense tensió un dels cables que aporta l'energia necessària, 3.300 volts, per fer funcionar els trens. L'operació la duien a terme sense que Adif, el titular de la xarxa ferroviària, detectés aquesta falta de tensió.

A partir d'aquesta acció, els components del grup posaven en marxa les tasques assignades: un s'elevava a uns tres metres d'altura i amb una eina fabricada específicament per fer aquesta funció tallava el cable de 300 mil·límetres de secció, tirant-lo sobre la via.

Immediatament, els altres dos l'enrotllaven i el tallaven en trams de deu metres. Cada metre lineal pesa uns 2,8 quilos i a cada robatori n'arribaven a sostreure fins a uns 800 metres, acumulant uns 2.500 quilos de càrrega.

Les noves vies de tren de la variant de Vandellòs al seu pas per l'Hospitalet de l'Infant.
Adif no va detectar la falta de tensió. | Àngel Ullate

Un cop carregats els vehicles i en contacte directe amb els membres que es trobaven a Barcelona, transportaven els cables robats amb vehicles de gran tonatge. I, fins i tot, en algunes ocasions, amagaven la càrrega en naus properes al lloc dels fets. D'aquesta manera, efectuaven el trasllat i venda final durant els dies posteriors. A la província de Barcelona disposaven de diferents escalafons logístics per a la venda.

La banda ja ha estat desarticulada

Els investigadors van poder interceptar i desarticular la banda quan van conèixer el seu pròxim objectiu. Als sis detinguts se'ls atribueixen delictes de pertinença a una organització criminal, a més de 31 delictes de robatori amb força, robatori i ús de vehicles de motor, trencament de condemna i delictes continuats contra la seguretat viària.

Els fets van tenir lloc a totes les províncies de Catalunya i també a Castelló i a València. L'operatiu va permetre decomissar els mòbils del grup, eines específiques per cometre els robatoris i roba amb què fingien ser treballadors de diferents companyies autoritzades per fer treballs a les vies.

L'operació ha estat dirigida i coordinada pel jutjat d'instrucció número 4 de Sagunt (València) i executada per l'Equip de Patrimoni de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Castelló.