candida auris

Alerten de l'existència d'un fong letal molt resistent que ja ha arribat a Espanya

La presència del 'Candida auris' s'ha detectat en set centres hospitalaris del país, si bé els contagiats solen ser pacients que tenen seriosos problemes de salut previs

Nou descobriment en el terreny de la salut que està fent perdre la son als epidemiòlegs. Es tracta del 'Candida auris', un fong agressiu i especialment resistent als fàrmacs, que és el responsable de provocar infeccions tan greus que fins i tot poden acabar comportant la mort del pacient que ho pateix. Fins al moment, una vintena de països han confirmat la presència d'aquests organismes, que han acabat originant diferents brots en centres hospitalaris de la zona. En el cas d'Espanya, fins a set hospitals han estat afectats pel fong, entre ells, l'Hospital La Fe de València.

  • Relacionat:  S'eleva a dinou el nombre d'afectats pel brot de sarna a l'hospital Santa Caterina de Salt.

El fong presenta multiresistència als fàrmacs

La primera vegada que es va dur a terme una detecció del 'Candida auris' va ser l'any 2009 al Japó. Amb el pas dels anys, però, la seva àrea d'influència es va anar fent més gran i més extensa, fins que finalment els experts van decidir incloure aquest microorganisme a la categoria d'alertes mèdiques greus, tal com explica el diari 'Ara'. El motiu? El fet de tractar-se d'una espècie descoberta recentment i que s'ha expandit ràpidament arreu del planeta, així com l'agressivitat i la resistència als fàrmacs amb les quals compta.

En aquest sentit, cal destacar que ens trobem davant d'un fong oportunista que presenta multiresistència a l'acció de fàrmacs antifúngics d'ús habitual, i aquesta resistència pot arribar a presentar fins a tres línies consecutives d'atac. No només això, sinó que l'entorn del pacient continua afectat diversos mesos, inclús si la víctima ha acabat morint a causa de la infecció.

Candida auris
El fong afecta persones amb un estat de salut molt deteriorat | Cedida

El fong afecta persones amb la salut molt deteriorada

La bona notícia és que, fins al dia d'avui, el 'Candida auris' només ha fet acte de presència en cossos de pacients que tenien un estat de salut molt deteriorat. La mala notícia, però, és que la seva mortalitat pot arribar a afectar fins a un 50% dels casos.

Amb tot, les persones afectades solen ser pacients d'avançada edat o bé que pateixen malalties greus, com poden ser estats avançats de diabetis, pacients que s'han sotmès a un trasplantament o que han estat intervinguts quirúrgicament, ja que el perill augmenta exponencialment quan apareix la necessitat de fer intervencions que impliquen trencar la barrera de la pell o guardin relació amb la mucosa del còlon.

 

  • També pots llegir:  Descobreix què és el cannabidiol o CBD.