Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Medusa

Alerten del que mai has de fer si et pica una medusa a la platja

És molt habitual que aquests animals es trobin a la costa

Arriba l'estiu, les altes temperatures i com no... Les desitjades vacances! Qualsevol pla és bo per a aquesta època de l'any, però el més desitjable és anar a la platja. Tot i que la sorra i el mar poden ser els nostres millors aliats a l'estiu, hem d'anar amb compte... perquè podríem trobar-nos amb alguns 'visitants'.

Les meduses, l'animal més 'temut' de l'estiu

Quan sentim que el canvi climàtic està afectant tots els nivells, també ens referim a la fauna marina. En aquest sentit, els desajustos mediambientals i les altes temperatures comencen a empènyer cada cop amb més força les meduses cap a les platges.

No és estrany que cada any les trobem abans i durant més temps a la costa. I és que aquest animal marí, amb certa mala fama, ens comença a fer cada cop més companyia. El seu aspecte i la seva textura gelatinosa fan que qualsevol vulgui fugir d'elles.

Medusa
Les meduses se senten atretes per l'aigua calenta. | Getty Images
 

I és molt normal, ja que si hi ha alguna cosa que atrau les meduses és l'aigua calenta. Aquest factor, unit al descens de pluges i d'altres tipus d'espècies marines, són el cultiu perfecte perquè la seva presència es comenci a notar més.

És molt probable que en algun moment tinguem una trobada 'fortuïta' amb aquesta espècie, si és que no l'hem tingut ja. Les picades de medusa són, sens dubte, una de les coses més doloroses i incòmodes que ens podrien passar. Per aquesta mateixa raó, a continuació, analitzarem com hauríem d'actuar davant d'aquest fet.

Els errors que NO has de cometre si et pica una medusa

El primer que hauries de fer si mai et trobes amb una medusa i et pica és mantenir la calma. Sí, sona molt fàcil dir-ho i és molt difícil fer, però una actitud tranquil·la ens ajudarà a portar la situació amb molta més eficàcia.

Tot i això, davant d'una picada d'aquest tipus, és molt probable que la calma sigui complicada de mantenir, i és per això que moltes vegades ens deixem portar per la desesperació del moment i actuem gairebé de manera impulsiva.

Per tant, hem de tenir present que hi ha certes accions que no ens ajudarien gens i, fins i tot, empitjorarien encara més el nostre malestar. Un mite molt estès és que, després d'una picada de medusa, t'apliquis immediatament aigua dolça.

Doncs bé, la realitat és que això no ho hauries de fer mai. Quan ens pica una medusa, les cèl·lules urticants contenen aigua salada a l'interior. Si nosaltres hi afegim aigua dolça, el que estarem fent és generar una diferència de pressió. Una cosa que es tradueix en una expansió del verí per culpa de l''explosió' causada a les cèl·lules urticants.

Si això passa, el verí es començarà a estendre encara més sobre la nostra pell i, per tant, l'efecte que ens produirà serà molt pitjor. Sens dubte, aquest és el mite més estès (i també el menys recomanable) que corre entre la població.

Picada d'una medusa
Aplicar aigua dolça sobre la picada podria empitjorar els símptomes. | Getty Images
 

De la mateixa manera que passa amb l'aigua salada, l'orina tampoc no és el millor remei. Aquesta solució ens pot comportar més problemes, a més de la picada que ja tenim, com algunes infeccions. Hem de pensar que després de la irritació provocada per la picada, si hi afegim orina (que conté pH àcid), el resultat i la combinació poden ser força molestos.

Evidentment, aplicar-nos iode o amoníac o, fins i tot, fregar-nos amb sorra tampoc no és la millor solució. Aquest tipus de líquids agressius poden accentuar encara més la nostra picor i irritació. I la sorra, per altra banda, l'únic que faria seria augmentar encara més el risc d'infeccions.

El que SÍ que hauries de fer després d'una picada

Davant d'una picada de medusa, hauríem de tenir en compte una sèrie d'indicacions. Primer, hauríem de romandre al mar durant una estona, ja que l'aigua salada ajuda a què el verí es dilueixi.

Després d'això, podríem comprovar si encara queden restes (com cèl·lules o tentacles) i, si és així, retirar-les amb cura. Després de fer aquest pas podríem optar per aplicar-nos una pomada antihistamínica i, davant d'un dolor agut i persistent, anar immediatament al metge.