Detall dels peus d'una persona corrent

Esports individuals: què són i 12 exemples amb explicació

Descobreix els 12 esports individuals més populars

Pel ritme de vida que portem actualment i pels nostres amplis horaris laborals, els esports individuals cada cop es practiquen més. I és que moltes persones trien aquesta mena d'esports per decisió personal.

En aquest article, t'explicarem què ens aporten els esports individuals i et donarem una llista amb exemples dels més populars perquè puguis provar els que més t'agradin.

Què són els esports individuals?

Els esports individuals són totes aquelles pràctiques o disciplines esportives que es poden dur a terme de manera solitària, és a dir, no calen adversaris ni companys per poder-los practicar. No obstant això, també es fan competicions, com ara una carrera d'atletisme o un combat de boxa.

En aquesta classe d'esports, el competidor no competeix amb altres practicants o atletes, sinó que només competeix amb ell mateix, tenint en compte la trajectòria total, el temps de resistència o altres capacitats físiques de què depèn l'exercici en qüestió.

D'aquesta manera, els objectius de l'esportista ja es troben fixats prèviament i se centren en el desenvolupament de certes habilitats i destreses per part seva, sent ell mateix l'adversari i el company. Tot i això, en els esports individuals també podem competir amb altres persones, en campionats o competicions.

L'autoavaluació i l'autodisciplina també són altres de les característiques d'aquesta mena de pràctiques, ja que l'esportista és el responsable principal del seu rendiment.

Generalment, en els esports individuals se sol fer un registre del rendiment per part de l'atleta. Per fer-ho, es fan servir cronòmetres, mesuradors de longitud, mesuradors de profunditat, dianes, entre d'altres, depenent del tipus d'activitat. D'aquesta manera, s'informa l'esportista d'on es troba pel que fa a la seva meta personal i individual.

▶️ Vídeo del dia

12 exemples d'esports individuals

Hi ha una gran diversitat d'esports individuals. Generalment, es classifiquen en diferents categories, com pot ser:

  • Esports atlètics o combinats: atletisme, running, triatló, duatló, etc.

  • Esports gimnàstics: gimnàstica rítmica i artística.

  • Esports d'hivern: esquí en totes les modalitats, surf de neu i patinatge artístic.

  • Esports d'arts marcials: boxa, judo, karate, taekwondo, etc.

Tot seguit, hem elaborat una llista amb exemples dels esports individuals més populars i famosos amb una breu explicació de com funcionen.

1. Atletisme

L'atletisme és un grup d'activitats esportives individuals que inclouen córrer, saltar, llançar i caminar de manera competitiva. A les curses els resultats es decideixen per la posició final o el temps dels atletes.

En els salts i llançaments, l'esportista guanya quan aconsegueix un mesurament més alt o més llunyà d'una sèrie d'intents. La simplicitat de les competicions i la manca de necessitat d'equips fan de l'atletisme un dels esports més practicats al món.

Foto de les cames d'un atleta en una pista d'atletisme.
A l'atletisme un competeix contra ell mateix. | Getty Images
 

2. Ciclisme

Un altre dels esports individuals més practicats és el ciclisme. Es necessita una bicicleta per recórrer circuits i carreteres a l'aire lliure o un recorregut en una pista coberta. Inclou diferents especialitats, com de carretera, de muntanya, de pista, BMX, trial o ciclocròs.

3. Boxa

La boxa és un esport individual de combat on dos rivals lluiten fent servir només els punys amb guants. Els cops s'han de propinar de cintura cap amunt i els dos contrincants lluiten dins un quadrilàter dissenyat específicament per a aquesta activitat. Es duen a terme breus seqüències de lluita que s'anomenen assalts o rounds. Hi ha un reglament molt precís, on es regulen les categories de pesos i la durada de la trobada, entre altres detalls.

4. Aixecament de pesos

Aquest tipus d'activitat consisteix a aixecar la màxima quantitat de pes possible per part de l'atleta. La càrrega s'ha d'aixecar mitjançant una barra amb uns discos fixos als extrems que determinen el pes final. De tot aquest conjunt se'n diu halterofília.

5. Natació

Un altre dels esports individuals més coneguts és la natació. Aquest exercici consisteix en el desplaçament i el moviment a través de l'aigua fent sevir les extremitats del nostre cos i, normalment, sense fer servir cap instrument artificial.

És un tipus d'activitat aeròbica, ja que es mouen tots els grups musculars del cos de manera coordinada i es millora la resistència. És un exercici que pot ser útil o recreatiu, i els seus usos principals són el bany, la pesca submarina, el busseig, el salvament aquàtic, lúdic, esport o exercici.

Foto d'una persona nedant al mar.
La natació és un esport individual molt estès. | Getty Images
 

6. El triatló

Aquesta activitat individual engloba 3 disciplines esportives diferents: la natació, el ciclisme i la cursa a peu. És conegut per ser un dels esports competitius més durs que existeix a escala internacional actualment.

Els atletes que el practiquen han de fer un estricte calendari d'entrenament per tenir les condicions, tant físiques com psicològiques, que requereixen les 3 proves.

7. Escacs

Es tracta d'un joc entre dues persones (però que també es pot jugar en solitari) en què es disposa de 16 parells de peces que es col·loquen sobre un tauler dividit en 64 caselles. El tauler, de 8x8 escacs alternats en color blanc i negre, forma les 64 posicions possibles de les peces per poder dur a terme la partida.

Les peces es troben distribuïdes en un rei, una dama, dos alfils, dos cavalls, dues torres i vuit peons. És un joc d'estratègia que té com a objectiu enderrocar el rei de l'oponent.

8. Esgrima

També conegut com a esgrima esportiu, es tracta d'un combat en què dos rivals s'enfronten amb una arma blanca. Es diferencien 3 modalitats diferents: sabre, espasa i floret.

Els participants van degudament protegits i segueixen unes regles i tècniques per poder fer servir de manera eficient l'espasa als duels.

9. Gimnàstica rítmica

Si bé aquest esport es pot fer de manera grupal, compta amb una categoria individual. A la gimnàstica rítmica es combinen elements propis del ballet, la gimnàstica i la dansa. A més, es fan servir diversos aparells com les maces, la pilota, el cèrcol, la corda i la cinta.

Aquesta activitat es duu a terme en competicions, on la gimnasta està acompanyada de música per fer una coreografia, fent així una exhibició dels seus moviments i l'ús d'aparells.

Foto d'una gimnasta amb un cèrcol.
La gimnàstica rítmica és un dels esports individuals més admirats. | Getty Images

 

10. Golf

Un altre esport individual és el golf. Aquest té com a objectiu introduir una bola als forats que es troben distribuïts per tot un camp en el menor nombre de cops possibles. Per això, fan servir un conjunt de pals, lleugerament diferents entre ells pel cap (presenten angles diferents per poder fer diferents cops) i per la longitud de les varetes.

11. Esquí

És una activitat de muntanya que consisteix a desplaçar-se per la neu a través de dues taules subjectes a la sola de les botes mitjançant fixacions. Els esquiadors també solen fer servir pals per guiar els seus moviments. Aquest exercici és tant un esport d'hivern com una activitat lúdica i d'esbarjo.

12. Tir amb arc

L'últim d'aquesta llista d'esports individuals és el tir amb arc. En aquesta activitat es desenvolupa l'habilitat de fer servir un arc per llançar fletxes. Tot i que des dels inicis de la humanitat aquesta pràctica s'ha dut a terme per caçar o per fer la guerra, actualment és una activitat recreativa i competitiva. Els esportistes que duen a terme aquesta activitat se'ls anomena arquers.