Porcs senglars travessant la carretera de l'Arboç a Banyeres.

Alerten de la presència de senglars en zones urbanes de l'Arboç i Banyeres

Aquesta setmana s'han vist en diferents punts dels municipis

Grups de porcs senglars han tornat a ser vistos aquesta setmana en zones urbanes del Baix Penedès. L'Ajuntament de Banyeres del Penedès va publicar aquest passat dimarts un vídeo de diversos porcs senglars que travessaven la carretera que va de l'Arboç a Banyeres, a l'altura de la gasolinera. El vídeo el van fer arribar al consistori alguns veïns de Banyeres. Des de l'Ajuntament van demanar prudència als que circulaven per aquesta carretera, afegint que ningú s'apropés als animals.

La situació s'ha repetit aquest dijous 3 d'octubre, quan alguns veïns han vist els porcs senglars a la rotonda de l'estació de tren de l'Arboç. La presència dels seglars en zones urbanes és cada cop més habitual, i els últims mesos se n'han vist en llocs com Calafell o Llorenç del Penedès. En algunes ocasions, la seva presència al mig de les carreteres ha causat accidents de trànsit, especialment de nit, raó per la qual es demana precaució entre els conductors quan se'n detecta un grup.

La sobrepoblació de senglars, un problema greu

Des de la Federació Catalana de Caça a Tarragona han alertat recentment del problema que suposa la sobrepoblació de senglars a la regió i, en general, a tot Catalunya. Tal com va admetre el president de la Federació, Joaquim Vidal, a Tarragona Digital, es tracta «d'un problema majúscul que no sabem com aturar, ni a Catalunya ni a Europa». De moment, s'ha optat per ampliar el període de batudes de senglars per fer el control poblacional. Si abans es feien d'octubre a febrer, ara es fan de setembre a març.

La Federació Catalana de Caça ha comptabilitzat més de 250 accidents de trànsit per topades de vehicles amb porcs senglars l'últim any al Camp de Tarragona. Entre els anys 2017 i 2018, segons dades del Departament d'Agricultura de la Generalitat, es van capturar més de 4.300 seglars a Tarragona, dels quals un 9% van ser al Baix Penedès. La Conca de Barberà (27%) i el Baix Camp (20%) van ser els llocs on es van fer més captures.