Àlex Arenas, durant la seva lliçó inaugural del curs 2020-2021 a la URV

El físic Àlex Arenas aposta per tancar les escoles dues o tres setmanes

L'investigador insta a reconsiderar la decisió vista la situació actual

El físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili Àlex Arenas ha considerat que caldria tancar les escoles «com a mínim dues o tres setmanes» per poder fer els estudis de seguretat necessaris per plantejar com poden passar els alumnes el que queda de tardor i hivern.

En declaracions aquest matí a Catalunya Ràdio, ha afirmat que la posició «inamovible» del Departament d'Educació sobre mantenir la presencialitat tot i l'empitjorament de la pandèmia a Catalunya és un «error», per això assegura que «aquesta posició s'ha de reconsdierar urgentment». El físic ha apuntat que ara per ara no es donen, per exemplem les condicions per a una bona ventilació a les aules i als centres en general, per això ha apuntat que les setmanes que els centres tanquessin, podrien ser «recuperables a l'estiu».

L'investigador ha afirmat que la posició d'Educació «no fa bé a ningú» i ha alertat sobre el risc que els nens, asimptomàtics majoritàriament, puguin passar el virus a la comunitat. Per això mateix, Arenas ha volgut fer referència a estudis d'Israel amb positivitats més altes entre alumnes que adults i ha defensat que «no és diferent a Israel que a Catalunya». Així les coses, ha afegit que no es pot actuar per compartiments i ha reivindicat que l'àmbit educatiu no viu «independent de la transmissió comunitària», ja que des del seu punt de vista pot afectar molt a la situació actual del Principat.

Ja són 2.128 els grups escolars tancats a Catalunya

El nombre de grups escolars confinats per un positiu de la Covid-19 aquest dijous és de 2.128, 115 més que els declarats dimecres, segons dades del Departament d'Educació. És el 2,96% del total. Hi ha 51.101 persones confinades, 3.034 més que el balanç anterior. D'aquestes, 48.715 són alumnes, 2.238 docents i personal d'administració i serveis i 148 personal extern.

En els darrers 10 dies s'han confirmat 3.942 positius, dels quals 3.530 entre alumnat, 376 entre docents i personal d'administració i 36 entre personal extern. Els positius acumulats declarats són 10.338, 690 més que en el balanç anterior. Actualment hi ha un centre tancat a Catalunya: la llar d'infants privada Nexe de Barcelona, per a petits amb discapacitat.