Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un treballador amb roba adequada durant una prova PCR

La forma de saber el risc que tens de ser ingressat o morir per coronavirus

Aquesta nova eina informàtica és capaç de predir el risc que pot suposar el virus per a cada persona

Un treballador amb roba adequada durant una prova PCR
L'eina 'QCOVID' és capaç de predir el risc de patir una malaltia greu| Europa press

El coronavirus ha posat en alerta la comunitat científica per la seva estranya capacitat d'afectar de forma tan diversa a les persones. Mentre que alguns passen el virus de manera lleu o fins i tot asimptomàtica, altres pacients pateixen greus quadres mèdics que requereixen l'ingrés a l'UCI, en alguns casos fins i tot arriba a causar la mort.

Existeixen molts factors que determinen com afecta el virus a cada persona. S'ha esmentat l'edat, l'existència de patologies prèvies, la capacitat del sistema immunològic i fins i tot el tipus de sang com a factors de risc.

L'eina 'QCOVID' és capaç de predir el risc de patir uns símptomes greus

Encara que els grups de major risc i vulnerabilitat davant virus estan més o menys definits, és impossible saber amb certesa com un pacient passarà la malaltia. No obstant això, existeix una eina informàtica anomenada 'QCOVID' capaç d'estimar el risc que té una persona de ser ingressada o morir si es contagia de coronavirus.

Segons expliquen els investigadors en un article publicat a 'The British Medical Journal', l'eina proporciona informació detallada sobre el risc de les persones de sofrir una malaltia greu a causa de la Covid-19. Es tracta d'una aplicació que ha estat desenvolupada al Regne Unit i té com a objectiu servir d'ajuda als metges per a identificar a les persones amb major risc de patir complicacions.

L'eina utilitza informació disponible sobre les persones, tenint en compte dades com l'edat, l'origen ètnic, l'índex de massa corporal i les afeccions preexistents per a estimar la probabilitat de sofrir un quadre mèdic greu.

Una eina que pretén detectar a la població de major risc

Fins avui, ja s'havien dissenyat diversos prototips informàtics de predicció similars, però s'havia reportat un important biaix que restava fiabilitat a l'eina. No obstant això, en aquest cas els investigadors han pres precaucions per a evitar aquest biaix i han basat les seves estimacions en les dades de més de 8 milions de pacients de 19 a 100 anys ingressats en 1.205 consultoris generals a Anglaterra.

Els investigadors insisteixen que l'aplicació 'QCOVID' representa un model sòlid de predicció de riscos que té el potencial de fer costat a la política de salut pública i detectar a la població de risc per a assajos clínics i la priorització de la vacunació.