Pla mitjà del catedràtic de la URV, Àlex Arenas, durant la seva lliçó inaugural del curs 2020-2021 de la URV

Àlex Arenas envia un dard al Govern per la gestió de la desescalada

L'investigador de la URV creu que, si no s'actua per revertir la situació, durant el Nadal s'arribarà a la incidència que hi havia abans de tancar la restauració

El catedràtic d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, Àlex Arenas, ha assegurat que el Govern no ha planificat bé el procés de desescalada. En una entrevista al programa 'No ho sé' de RAC 1 després que s'anunciés que Catalunya no avançaria al tram 2 del procés de reobertura per l'empitjorament de les dades, ha assenyalat que «ens hem vist forçats com a país a reobrir perquè no es pot pagar i estaríem generant una catàstrofe. Ara bé, aquest pla de reobertura hauria d’anar acompanyat d’un pla de balanç perquè la mobilitat es compensés, però si no tenim una altra cosa, no hi ha miracles».

En aquest sentit, Arenas ha afegit que «el problema és que no hi ha un pla pensat en totes les possibilitats. S’ha de tenir un pla B. Si tot falla, què faran? Tornar a tancar els mateixos serveis que hem reobert?». L'investigador català ha afegit el clima com a factor per l'increment de la incidència del coronavirus, explicant que «Salut pensava que l’efecte de les mesures es veuria en 14 dies, però això no és així. A l’estiu, en fer molta vida exterior i amb el sol que tenim al país, el contagi era més lent. Ara fem vida interior, i una persona infectada, la seva transmissibilitat és com si fos més elevada. Pugem molt més ràpid que no pas baixem».

Alerta per la situació que pot produir-se al Nadal

L'investigador ha alertat també que si no s'actua, la situació de cara al Nadal serà molt complicada, retrocedint a la situació prèvia al tancament de bars i restaurants. Arenas ha dit que «a Nadal hi arribaríem en una pujada on el nombre de casos seria comparable als que teníem abans de tancar la restauració. La Rt podria arribar perfectament a 1,2 si no fem res més». Això, a parer seu, complicaria molt la situació, un fet que provocaria que «aquesta tercera onada sigui molt més perillosa del que ha estat la segona».

Tot i que la situació és complicada, Àlex Arenas creu que es pot rebaixar la incidència del virus sense tancar negocis, apostant pel teletreball, educació a distància i tests a les farmàcies. L'investigador considera que s'ha de reduir la mobilitat i donar eines a la ciutadania per autodiagnosticar-se, com ja es fa en altres països.