El Ministeri de Sanitat va anunciar aquest dimecres el pla de Nadal pel que fa a les restriccions que estaran vigents durant les festes en el marc de la pandèmia de Covid-19. Aquest dijous a la tarda, Fernando Simón ha comparegut en roda de premsa per tal de valorar les dades epidemiològiques d'Espanya, explicant que aquest pla de Nadal no és definitiu, ja que podria modificar-se segons evolucioni la situació epidemiològica en els pròxims dies.
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, però, ha explicat que aquesta possible modificació del pla de Nadal no ha de ser necessàriament a pitjor, sinó que dependrà que durant el pont de la Puríssima no hi hagi un increment de casos. Ara com ara, la majoria dels indicadors epidemiològics estan baixant, excepte els casos notificats cada dia, que són més baixos que en setmanes anteriors, però que se situen al voltant dels 10.000 diaris.
En aquest sentit, la incidència acumulada ja està per sota dels 250 casos per cada 100.000 habitants, una xifra amb què Espanya ha sortit de la zona de risc extrem. Tot i això, Simón ha alertat que la situació actual continua sent d'incidència molt alta.
Quan hi hagi dades sobre el pont, «ens ocuparem del Nadal»
Sobre la possibilitat que les dades empitjorin, Fernando Simón ha explicat que «ara com ara, el pla és aquest» i està pensat «per a una situació com l'actual». Però abans de Nadal «tenim primer un altre període de risc, aquest cap de setmana», que comprèn quatre dies festius en els quals «podem tirar per terra tot l'esforç de mes i mig».
El doctor Simón ha dit que, una vegada hagi passat el pont i es tinguin dades, «ens ocuparem del Nadal». Si la situació canvia dràsticament, a Espanya caldria «plantejar-se si té sentit» mantenir el pla de Nadal, però no únicament en el mal sentit. Si la situació millora, el pla de Nadal podria introduir algunes noves flexibilitzacions més, tenint sempre «molta cura»
Què entenem per 'persones pròximes'?
Un dels punts més polèmics del pla de Nadal del Ministeri de Sanitat és la inclusió del terme 'persones pròximes' en l'excepció que permetrà la mobilitat entre comunitats autònomes entre el 23 de desembre i el 6 de gener. Salvador Illa va avisar aquest dimecres que estaria permès moure's entre comunitats si la persona que es desplaça ho fa per visitar familiars o persones pròximes, però hi ha moltes veus que creuen que aquest terme és massa ampli i que molta gent podria utilitzar-lo per a saltar-se les restriccions.
Sobre aquest tema, Simón ha aclarit que s'ha afegit la paraula 'persona pròxima' per arribar a totes les realitats socials que puguin viure's al país. «Posar famílies té una definició legal molt determinada que no inclou totes les situacions socials en les quals podem incórrer; pot ser injust per a persones que tenen una relació igual d'estreta que una família, però no estan admeses en el terme legal», ha assenyalat.
Com a exemple, ha explicat que una persona que acostuma a passar el Nadal amb el seu veí té dret a continuar fent-ho enguany encara que no siguin familiars. Fernando Simón ha admès que aquest terme pot «estar subjecte a paranys» però s'ha remès a la responsabilitat individual per a evitar comportaments que facin augmentar els contagis.