El físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, Àlex Arenas, ha assegurat que davant la situació epidemiològica actual que es viu a Catalunya «s'hauria de fer un confinament total». Ho ha dit en una entrevista al digital 'El Món', en què ha afirmat que «no s'hauria d'haver arribat a aquest moment, però no s'han pres les mesures quan tocaven. Ara ja som allà i és l'única sortida, perquè el virus és imparable».
Sobre la tercera onada de la Covid-19 que colpeja actualment Catalunya, Arenas ha assenyalat que «serà pitjor que la primera». En aquest sentit, ha matisat que «no serà pitjor en el sentit de proves, que aleshores no n'hi havia ni estàvem preparats, però sí pel que fa a l'impacte de nombre de casos, que serà molt elevat». L'investigador s'ha mostrat pessimista davant l'evolució de la pandèmia, perquè «no tenim cap ingredient per ser optimistes més enllà del procés de vacunació que no començarà a fer efecte fins d'aquí a dos mesos», ha dit, alhora que ha afegit que «les vacunes no són una solució immediata».
L'actual situació, ha dit Arenas, és causada per la mobilitat i les trobades durant les festes de Nadal, que «s'haurien d'haver restringit de manera més sensata. Quan no prens mesures i deixes que creixi és insostenible». Per tot això, el físic de la URV considera que l'única solució per aturar l'impacte és un confinament total.
«El més preocupant és la tendència i aquesta és dolenta»
Amb l'actual context epidemiològic, Àlex Arenas considera que «el que és molt preocupant és la tendència i aquesta és dolenta». L'investigador ha assegurat que «hem d'esperar un creixement sostingut i podem arribar als 4.500 i 5.000 casos diaris molt aviat». Aixó, en uns dies, suposarà un creixement de la pressió assistencial als hospitals catalans, segons les seves previsions.
Davant aquestes perspectives, el físic de la URV lamenta que les decisions polítiques no segueixin els criteris dels experts, una situació que defineix com a «molt sorprenent i frustrant». En aquest sentit, ha afirmat que «si per prendre decisions esperes i esperes que arribi l'aigua al coll, les mesures han de ser molt més contundents i no tenen un efecte tan immediat i tenen una repercussió molt important».