Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La Unitat de Vigilància intensiva (UCI) per a malalts de coronavirus de l'Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona

Un expert espanyol revela com estarem a finals de gener: ho compara amb el març

L'expert en Salut Pública, Rafael Bengoa, creu que el Nadal ha estat un esdeveniment supercontagiador

La Unitat de Vigilància intensiva (UCI) per a malalts de coronavirus de l'Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona
Rafael Bengoa preveu una saturació hospitalària similar a la de març. | Europa Press

Un dels majors experts en Salut Pública del món, Rafael Bengoa, ha tornat a alarmar sobre l'actual situació epidemiològica al nostre país. El doctor és una eminència mèdica al nostre país, exconseller de Sanitat del País Basc i molt reconegut també en l'àmbit internacional per assessorar a Barack Obama en matèria sanitària.

Des de l'esclat de la pandèmia s'ha convertit en un dels experts més consultats pels mitjans de comunicació, que acudeixen a ell com a font fiable d'informació.

Rafael Bengoa torna a alertar sobre la gravetat de la pandèmia a Espanya

No obstant això, Rafael Bengoa no sol portar bones notícies. L'expert sempre s'ha mostrat molt crític i preocupat per la gestió i l'evolució de la pandèmia al nostre país. Ara, en plena tercera onada de la pandèmia, l'exassessor d'Obama ha tornat a aparèixer públicament per a avaluar la situació actual després dels terribles efectes de les reunions de Nadal, una data que per al doctor ha estat clau per a disparar el nombre de casos.

«El Nadal ha funcionat com un esdeveniment supercontagiador. Tenim individus supercontagiadors, però també tenim esdeveniments supercontagiadors que cal saber identificar, anticipar-se a ells i no permetre'ls. Les festes nadalenques han funcionat clarament com un d'aquests esdeveniments i estem veient l'impacte ara», ha explicat l'expert a 'Nius'.

Rafael Bengoa demana al Govern un nou confinament domiciliari d'un mes

Rafael Bengoa considera que la situació actual és tan crítica que l'enduriment de les mesures sanitàries per part de les comunitats autònomes no és suficient. El també exdirector de Sistemes de Salut de l'OMS creu que és necessari generalitzar les restriccions i tenir novament una actuació general com la que vam tenir al març o abril. En la seva opinió, el Govern central hauria de prendre les regnes i decretar un altre confinament domiciliari.

«Ara cal actuar sobre aquest impacte i no estar fent teràpia de grup sobre el malament que s'ha fet tot en la vida, sinó simplement actuar ara. I l'actuació que es faria, i que ja s'està fent, en altres països és un confinament domiciliari curt. I per tant un confinament de tres o quatre setmanes és probablement on acabarem estant d'aquí a unes setmanes», ha assegurat l'expert.

Es tracta d'una petició que ja han realitzat nombrosos experts al nostre país, però que de moment s'ha trobat amb la negativa del Govern central.

L'expert en Salut Pública compara la situació actual amb la de març

Malgrat això, Rafael Bengoa ha insistit en la necessitat de decretar aquest confinament com més aviat millor, ja que ho considera inevitable. Per a l'expert, és l'única solució per a frenar l'avanç de la pandèmia, les dades actuals de la qual ens deixen, segons afirma, en una situació fins i tot pitjor que la de març.

«Els infectats d'avui són els ingressats de demà i els que acabin en l'UCI demà passat. Per tant, al final del mes de gener veurem una situació potser pitjor que la de març, però com tenim, per dir-ho d'alguna manera, un millor control clínic sobre els pacients podem pensar que podrem controlar aquesta part de mortalitat», ha assenyalat rotundament al diari 'Nius'.

Finalment, l'expert en Salut Pública ha aprofitat l'anàlisi de la situació actual per a lamentar la lentitud en la vacunació.

«És una mica irritant saber que la ciència s'ha mogut a la velocitat de la llum per a descobrir una vacuna i que ara no l'estiguem utilitzant amb tot el seu potencial. És per això que el procés de vacunació és igual d'important que el mateix descobriment. Però aquest procés depèn dels governs, no depèn de la ciència. La ciència ja ha fet la seva part», ha resolt el doctor.