Pla mitjà del catedràtic de la URV, Àlex Arenas, durant la seva lliçó inaugural del curs 2020-2021 de la URV

Àlex Arenas pregunta al Departament de Salut per què ara es fan 84.000 proves PCR menys que fa tres setmanes

L'investigador de la URV assegura que el descens de tests diagnòstics «afecta molt el càlcul de l'Rt —la velocitat de propagació—»

El físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, Àlex Arenas, s'ha mostrat preocupat aquest dimarts les dades oficials sobre la incidència de la Covid-19 que cada dia publica el Govern. En una piulada al seu perfil de Twitter, l'expert ha preguntat al Departament de Salut per què ara es feien menys proves PCR que a finals d'octubre —240.000 per 156.000. Segons l'investigador de la URV «això afecta molt el càlcul de l'Rt —la velocitat de propagació—». Segons les dades publicades aquest dimarts, l'Rt a Catalunya segueix en descens sostingut des de fa tres setmanes, situant-se actualment en 0,76.

Així mateix, un altre usuari de Twitter, en resposta al tuit d'Arenas, publicava un gràfic en què assegura que la taxa de contagi real és de 0,95, una dada que per l'investigador de la URV «em quadra». En aquest sentit, la pregunta que l'expert català ha deixat en l'aire ha rebut nombroses interaccions dels seus seguidors. Molt d'ells han acusat el Departament de Salut de maquillar les dades de cara a Nadal, mentre que altres asseguraven que s'està seguint el «model Ayuso». 

Un altre grup de seguidors del físic de la universitat tarragonina recordaven que des del passat 1 de novembre, el govern espanyol no subvenciona la compra de tests PCR

El descens de proves PCR coincideix amb el descens de contagis

Altres veus, bastant més minoritàries, han recordat a Àlex Arenas que en el darrer mes s'han tancat bars i restaurants, així com s'ha decretat ensenyament telemàtic a les universitats. Així mateix, també han remarcat al físic que fa tres setmanes que es van posar en marxa les últimes mesures del Govern per evitar la propagació del virus, com el toc de queda, el tancament perimetral de Catalunya i el confinament domiciliari.

Tot això, han recordat aquests tuitaires, ha provocat un descens de la mobilitat i la interacció social, amb la consegüent reducció de contagis i de contactes de contagis. Algunes persones, fins i tot, han demanat a Arenas que deixi de fer teories de la conspiració. Qui no ha respost la pregunta de l'investigador de la URV és el Departament de Salut.