Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla obert de diverses mostres PCR a punt per entrar a la nova màquina que permet processar més ràpidament al laboratori de l'ICS Girona, el 2 d'octubre de 2020

Clausuren 2 clíniques a Espanya que feien PCR falses

Els centres no comptaven amb autorització ni tenien contracte amb els laboratoris oficials per analitzar les proves

Pla obert de diverses mostres PCR a punt per entrar a la nova màquina que permet processar més ràpidament al laboratori de l'ICS Girona, el 2 d'octubre de 2020
Els centres no comptaven amb autorització ni tenien contracte amb els laboratoris oficials per analitzar les proves | ACN

La Conselleria de Sanitat de la Regió de Múrcia s'ha vist obligada a clausurar dues clíniques mèdiques que realitzaven proves de PCR fraudulentes, que no servien per a comprovar si la persona estava contagiada de coronavirus o no.

Les dues clíniques clausurades es trobaven en les localitats de Torre Pacheco i Cartagena, i segons ha informat 'La Opinión de Murcia', en ambdues es feien proves que no complien amb les garanties sanitàries. Els locals han estat tancats després de les oportunes recerques del departament de Sanitat de la regió.

Fonts de la conselleria van informar que «s'havia ordenat el tancament cautelar de tota la seva activitat i proves diagnòstiques mitjançant tests d'antígens, anticossos i PCR per a Covid de dues clíniques per possible frau detectat en aquests dos establiments, un a Torre Pacheco i un altre en la localitat de Cartagena de Pozo Estrecho».

Les recerques de la Inspecció de Serveis Sanitaris de la Conselleria van esbrinar que en les dues clíniques es realitzaven «proves que s'oferien com PCR quan en realitat es tracta de proves de serologia o d'antígens», que s'usa en contextos i circumstàncies diferents de les PCR.

Fonts de la Conselleria asseguren que «aquesta infracció comporta repercussions en la salut pública, ja que els tests que realitzen no diagnostiquen si el pacient que fa la consulta està contagiat o no». A conseqüència d'això, «pot donar-se el cas que una persona estigui infectada per Covid, amb un resultat negatiu en aquesta prova fraudulenta».

En totes dues clíniques clausurades van aparèixer informes «relatius a determinacions de proves sense tenir la corresponent autorització ni constar els corresponents contractes amb laboratoris autoritzats per la Conselleria, ni les corresponents comunicacions dels resultats d'aquestes proves a la Direcció General de Salut Pública i Addicions», segons han informat des del govern regional.

De moment, la recerca segueix endavant per a determinar si els responsables de totes dues clíniques van mantenir una «conducta delictiva», i des de Salut han demanat als ciutadans que, per a evitar ser víctimes d'altres casos similars, «s'aconsella que s'exigeixi el número de registre sanitari quan acudeixin a un centre d'aquestes característiques per a sotmetre's a aquesta mena de proves».

Les diferents proves per a detectar Covid

Al llarg de la pandèmia de Covid que ens afecta des de març, des dels mitjans de comunicació i les autoritats polítiques i sanitàries s'ha parlat de diferents tipus de proves que ajuden a detectar si una persona pateix Covid-19 o si ho ha patit en el passat sense saber-ho. Les més famoses són les proves PCR, unes sigles que ja s'han popularitzat en el vocabulari col·lectiu, però que moltes persones encara no saben exactament en què consisteixen o quina diferència hi ha entre elles i la resta de proves.

Les proves PCR

Les proves PCR responen a les sigles en anglès per a 'Reacció en Cadena de Polimerasa' i permeten detectar material genètic d'un patogen en la sang del pacient que se sotmet a ella. En el cas del coronavirus, la prova detecta material genètic del coronavirus en una molècula d'ARN.

Quan una persona se sotmet a aquesta prova, si l'anàlisi detecta material genètic de l'ARN del virus en la sang, s'estableix que aquesta persona està contagiada del virus, i per contra, si no el detecta, la persona podria estar lliure del virus.

Aquesta prova permet detectar la presència del virus en les primeres fases de la malaltia i compta amb un alt nivell de sensibilitat, la qual cosa fa que els seus resultats siguin més fiables, però són més cares: 65 euros per cada prova. A més, la prova pot oferir resultats en unes hores, però la saturació dels laboratoris a causa de l'alta quantitat de proves que es fan cada dia a Espanya fa que a vegades es trigui dies a conèixer-los.

Tests ràpids

Aquestes proves permeten conèixer en només 10 o 15 minuts si una persona està infectada per la SARS-*CoV-2, però no es basen en la presència d'ARN del virus en el nostre organisme, sinó que busquen la presència d'anticossos produïts pel nostre cos contra el patogen o proteïnes del virus que són presents en mostres respiratòries d'exsudat nasofaringi.

Els tests ràpids són molt més ràpids i permeten realitzar les proves directament a casa del pacient, encara que necessiten la supervisió d'un professional sanitari. A més, a causa de la seva rapidesa, permeten alliberar als laboratoris de càrrega de treball i deixar les proves PCR per als pacients amb símptomes que hagin donat negatiu en una d'aquestes proves.

Test d'antígens

Els tests d'antígens s'han fet cada vegada més populars en les últimes setmanes i hi ha comunitats, com Madrid, que ja realitza més d'aquestes proves que de PCR. Els avantatges d'aquests tests és que són ràpids i assequibles, ja que costa 4 euros cada prova, similar al preu del test ràpid.

Aquestes proves són perfectes per a fer cribratges massius en zones amb una alta incidència del virus, ja que permeten alleugerir la càrrega de treball dels laboratoris que analitzen proves PCR, i els tests actuals compten amb un major índex de sensibilitat. De moment no es venen en farmàcies, per la qual cosa els ciutadans no tenen la capacitat de realitzar-se aquestes proves ells mateixos.

Test serològic

Aquestes proves es realitzen a través d'una anàlisi de sang que permeten detectar anticossos específics del cos humà contra el coronavirus. Si el resultat és positiu, significa que hi ha immunoglobulines de tipus IgM o IgG, i que demostren que la persona ja ha estat exposada al virus.

Si es troben immunoglobulines de tipus IgM, el pacient està actualment contagiat de Covid i en fase aguda; i si no es troben, significa que no hi ha hagut contacte recent amb el virus.

En canvi, si es troben les de tipus IgG, aquesta persona ha estat contagiada en el passat, però va passar la malaltia sense simptomatologia o amb símptomes molt lleus, ja que el pacient no va arribar a adonar-se que patia la malaltia. 

Si no existeixen aquestes immunoglobulines, significa que la persona no ha patit la malaltia, encara que podrien donar-se casos en els quals l'exposició al virus hauria estat molt recent i l'organisme encara no ha generat resposta immunològica.