Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Supermercat

L'aliment català que es podria encarir a causa de la guerra a Ucraïna

Les comandes s'estan disparant

El conflicte bèl·lic a Ucraïna està comportant desgavells en el preu d'alguns productes. El més destacable és el cost dels carburants, fet que podria encarir productes de primera necessitat com l'oli d'oliva.

Algunes cooperatives de les Garrigues han registrat un increment de les vendes d'oli d'oliva, sobretot a través d'internet. 

És el cas de l'Arbequina d'Arbeca, que han passat de fer unes 30 o 40 comandes a la setmana a més de 200. Fet que els ha fet pujar les vendes un 400% en comparació a l'any passat i s'han vist obligats a contractar més personal per envasar l'oli.

A la Cooperativa de Sant Isidre de les Borges Blanques, han viscut una situació similar i ho atribueixen a les conseqüències de la guerra a Ucraïna amb la crisi de l'oli de gira-sol, i l'obsessió d'alguns compradors d'acumular producte per si de cas.

Les cooperatives fan una crida a la calma perquè l'oli està garantit i tampoc creuen que faci falta apujar el preu.

Un «allau» de comandes

El president de la Cooperativa d'Arbeca, Jaume Gotsens, ha explicat que des del 4 març estan tenint una «allau» de comandes, per internet, però també presencialment a la botiga. 

Molta gent també els truca per preguntar si s'acabarà l'oli o si s'apujarà el preu. Per donar resposta a la demanda han hagut de contractar tres persones més per reforçar la cadena d'envasat d'oli.

Gotsens creu que la situació ve derivada de la crisi per la guerra a Ucraïna. Pensa que els clients són els consumidors habituals, però compren davant el temor que es pugui acabar l'estoc. 

La gent té por

El president de la DOP Garrigues, Enric Dalmau, ha confirmat que l'increment de la demanda ha estat generalitzat a totes les cooperatives de la DOP. 

Dalmau ha assegurat que hi ha «psicosi»  i por entre la gent per la guerra a Ucraïna i això ha fet multiplicar les vendes per dos, tres i fins i tot quatre, en comparació a un any normal.

Oli d'oliva
L'oli d'oliva podria apujar el seu preu. | ACN

«No cal patir per la falta de subministrament» 

El gerent comercial de la Cooperativa de Sant Isidre de les Borges Blanques, Francesc Vilanova, ha remarcat que no cal patir per la falta de subministrament d'oli d'oliva, ni a curt, ni a mitjà, ni a llarg termini. 

«Tenim suficient producció per abastir les demandes dels clients» , ha assegurat, per la qual cosa ha fet una crida a la calma i la tranquil·litat.

L'augment del preu del carburant podria augmentar el cost de l'oli d'oliva

De moment, les cooperatives no es plantegen apujar el preu de l'oli, que està fixat entre els 5 i 5,5 euros el litre. 

Això no obstant, han alertat que si continuen apujant els preus dels carburants, potser caldrà prendre algun tipus de mesura, ja que en el cas de l'Arbequina d'Arbeca, el transport de l'oli al consumidor es fa de forma gratuïta.