Imatge de la vaga de transportistes que està tenint lloc a Espanya durant el març de 2022

El govern espanyol pren una decisió amb els transportistes: «Serà immediat»

La ministra de Transports promet que s'aplicaran mesures «immediates i eficaces»

El govern espanyol pren cartes en l'assumpte. Que si l'oli de gira-sol, que si ara la llet, que si les prestatgeries dels supermercats buides... cada dia n'és una. Davant la problemàtica, la ministra de transports, Raquel Sánchez, ha assegurat aquest dijous que el govern prendrà mesures per evitar que els transportistes de mercaderies treballin a pèrdues.

És a dir, la Moncloa adoptarà mesures per evitar que els transportistes treballin per sota el preu de cost. Sánchez ha assegurat que el seu executiu estarà «a l'altura de les circumstàncies» i insisteix: «S'agilitzarà l'aplicació al sector del transport de mercaderies dels principis recollits a la Llei de la cadena alimentària».

Les mesures, segons Sánchez, seran «immediates i eficaces». 

La vaga de transportistes posa els súpers a l'abisme

Sánchez ha fet aquestes manifestacions en plena vaga del transport de mercaderies convocada per la Plataforma de Defensa del Sector del Transport de Mercaderies a partir del passat dilluns.

Una prestatgeria buida d'un supermercat Mercadona de TortosaEls súpers presenten una imatge dantesca aquests dies. | Twitter / @_carlosaldea73_

La plataforma reclama la prohibició de la contractació de serveis de transport de mercaderies per carretera per sota dels costos d'explotació en un moment d'escalada del preu del carburant.

La ministra es va reunir aquest dimecres amb el Comitè Nacional del Transport per Carretera (CNTC), que no secunda la vaga, i aquest dijous ho fa amb representants de les associacions professionals del transport.

«Des del Ministeri som conscients que el sector del transport s'està veient molt afectat per l'escenari actual d'incertesa fruit de la invasió russa d'Ucraïna», «i en concret de l'increment del preu del combustible».

El govern espanyol treballa per l'acord

A més, ha reiterat el compromís de publicat setmanalment –i no mensualment com fins ara- la variació del preu del gasoil que es fa servir de referència per establir els preus dels transports.

Sánchez ha fet aquestes manifestacions en la defensa del decret de mesures per a la millora de la sostenibilitat del transport de mercaderies per carretera, que es va acordar amb la patronal del transport CNTC al desembre i que es convalida al Congrés dels Diputats.

El decret conté un mecanisme per a la revisió obligatòria i autopàtica dels contractes de transport que reculli les variacions de preus al combustible des del moment de la contractació fins quan es faci el transport.

També estableix que els conductors no han de participar en les operacions de càrrega i descàrrega, i actua per limitar els temps d'espera en aquestes operacions per millorar les condicions laborals dels conductors.