Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una bombeta encesa penjant del sostre

Almenys 240.000 clients han pagat de més en el rebut de la llum

Així ho afirma la CNMC després d'analitzar el 90% del mercat elèctric espanyol

L'increment del preu de la llum a Espanya en les darreres setmanes, marcant rècords històrics en el cos de l'electricitat ha sumat una nova incidència. Segons ha informat la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que ha analitzat un 90% del mercat, hi ha almenys 240.000 contractes afectats per l'augment irregular de preus en el rebut de la llum.

Aquesta situació s'ha produït perquè algunes companyies elèctriques no han adaptat de manera correcta els contractes a les noves tarifes que estan vigents des del passat mes de juny. En aquest sentit, les empreses han informat 90.000 d'aquests clients, mentre que els altres 150.000 no han estat informats.

Un 1,4% dels contractes supervisats, afectats per irregularitats

Segons ha explicat la CNMC, aquesta afectació es produeix sobre l'1,4% dels contractes que s'han revisat. Ara, les comercialitzadores d'energia elèctrica han de regularitzar la situació dels clients. Segons l'organisme, algunes companyies ja estan executant aquesta actuació.

Tot i això, la CNMC està verificant si l'actuació de les empreses elèctriques és «una irregularitat en vies de correcció» o a una «infracció». Si finalment es confirma que les comercialitzadores han realitzat una «infracció» se'ls obrirà un expedient.

En aquest sentit, des de la CNMC es demana a les companyies que facin un esforç per tal que «el consumidor sigui conscient de la modificació que se li està aplicant en el preu del seu contracte».

El preu de la llum marca un nou màxim històric

Aquest dilluns, el preu de la llum marca un nou màxim històric, superant els 124 euros per MWh. Aquesta xifra suposa un increment del 25% respecte al mateix dia de la passada setmana. El preu màxim arribarà entre les nou i les de la nit. Fins ara, el rècord històric s'havia produït el dijous passat, quan es van superar els 122 euros.

Segons els experts, l'escalada de preus en el mercat energètic no s'acabarà fins al mes de març, quan es preveu que comenci a baixar la demanda de gas. En aquest sentit, el govern espanyol podria prendre alguna decisió per rebaixar la factura, que se sumaria a la reducció de l'IVA que es va instaurar fa unes setmanes.