Deixar la feina és una decisió que la majoria de gent en edat activa hauran pres en alguna ocasió. Es tracta d'un pas natural a la vida, que moltes persones han decidit donar en algun moment. Deixar una feina per ocupar un lloc de treball diferent implica no deixar de percebre ingressos, però la cosa canvia quan donem el pas sense tenir una nova ocupació laboral.
La baixa voluntària, un adeu que no atorga dret a atur
I és que la legislació és molt clara en aquest sentit: si la baixa laboral és voluntària, no es té dret a cobrar de l'atur. «Cal que la baixa no s'hagi produït voluntàriament: el sistema protegeix les persones treballadores que volen i poden treballar però no tenen ocupació», diu. D'aquesta manera, la regla general indica que, en el cas de deixar la feina de forma voluntària, no tenim dret a cobrar la prestació.
Cal aclarir que això no vol dir que es perdi tot el dret a prestació. Si passats tres mesos des que abandona la feina de manera voluntària ocupa una altra feina i és acomiadat, llavors podrà cobrar tot l'atur que hagi acumulat prèviament.
Les excepcions: 6 supòsits en què podem deixar la feina i cobrar l'atur
Però com en gairebé tot, hi ha excepcions que confirmen la regla: situacions de baixa laboral voluntària en les que sí que es pot cobrar l'atur. És evident que, en contradir la norma general, es tracta de situacions molt concretes. Totes elles estan recollides en l'Estatut dels Treballadors i en la Llei General de la Seguretat Social.
El digital El Economista fa un repàs a les sis situacions en què això és possible. A continuació, les repassem:
- Quan a la feina ens comuniquen canvis substancials que no s'hagin comunicat amb un mínim de 15 dies d'antelació. Es tracta de canvis que perjudiquin l'empleat, situacions que menyscaben la seva dignitat pel que fa a la jornada laboral, l'horari, els torns, les funcions i/o la remuneració.
- Casos en què una treballadora es vegi obligada a abandonar el seu lloc de treball a l'ésser víctima de violència masclista.
- Raons de mobilitat geogràfica: Quan ens veiem obligats a canviar de feina perquè vam traslladar la nostra residència a una altra ciutat o poble.
- Si l'abandó del lloc laboral és per falta de pagament o per retards continuats en el salari.
- Quan l'empresari cometi un incompliment greu de les seves obligacions, llevat de casos de força major.
- Quan l'empresari es negui a reintegrar al treballador les seves anteriors condicions en mobilitat geogràfica i modificació substancial de les condicions de treball, si no són justificats.
Si es dóna una d'aquestes situacions, doncs, podrem cobrar l'atur malgrat deixar la feina de manera voluntària. Perquè es pugui marxar de l'empresa mitjançant un d'aquests supòsits, la baixa s'ha de demanar al Jutjat Social, segons indica el Ministeri de Treball.