Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona que es sotmet a un test d'antígens.

Els dos moments de més risc per contagiar-te: segons un estudi

L'estudi, publicat en una revista científica, revela noves pistes sobre com actua el coronavirus

A poc a poc, la comunitat científica va fent passos endavant per conèixer amb més detall com actua la COVID-19. La pandèmia va irrompre el món tant ràpidament que el desconeixement del virus era profund en el seu moment més àlgid, a la primavera de 2020. 

Amb el temps, la ciència ha pogut avançar en les investigacions relatives a la gènesi i al desenvolupament del virus i, amb comptagotes, progressivament cada cop se saben més coses.

Un estudi revela els dos moments de major risc de contagi de COVID-19

Una investigació publicada a la revista 'JAMA Internal Medicine' ha analitzat amb detall l'evolució del virus en 9.000 persones. Es tracta de contactes estrets de persones infectades a la província de Zhejiang, a la Xina, entre gener i agost de 2020. Basant-se en els contactes de les persones amb els contagiats, l'estudi en qüestió ha determinat quins són els dos moments de més transmissió del virus.

En concret, la conclusió de l'estudi assenyala dos moments clau, on el risc de contagi és major. Es tracta de dos dies abans de l'aparició dels primers símptomes i de tres dies després. Aquests són els dos moments en què és més fàcil que algú contagiat encomani una altra persona, segons la investigació. 

Es tracta, doncs, d'un descobriment clau per determinar quins són els moments més perillosos pel que fa a la transmissibilitat de l'epidèmia. El digital 'Huffington Post' recull les conclusions de l'estudi, així com les declaracions del codirector, Leonardo Martínez. Es tracta d'un investigador de la Facultat de Salut Pública de la Universitat de Boston.

«El moment d'exposició en relació amb els símptomes del cas primari és important per a la transmissió», conclou el doctor; una evidència després dels resultats de la seva investigació. «Aquest coneixement evidencia que els tests ràpids i la quarantena, després que algú se senti malament, són un pas crític per controlar l'epidèmia», explica.

Una altra conclusió interessant de l'estudi és que les persones que es contagien per contacte amb una persona asimptomàtica tenen menys possibilitats de desenvolupar símptomes. D'aquesta manera, si s'agafa el virus per estar en contacte amb una persona sense símptomes, el risc de desenvolupar-los és més baix.

Aquesta conclusió condueix a la necessitat de vacunació, ja que això facilita el fet de ser asimptomàtic i que els contactes directes també ho siguin. Així es contribueix a l'alleujament de la gravetat de la malaltia.

Espanya, a punt d'aconseguir el 70% de la població amb la pauta vacunal completa

Ja fa un any i mig que les dades de la pandèmia a Espanya són el tema principal de les notícies sobre el coronavirus. Sens dubte, ens permeten mesurar l'estat de l'epidèmia a casa nostra i la necessitat d'aplicar o no noves restriccions. Actualment, 4.820.000 d'espanyols han contret la COVID-19, dels quals han mort 83.690 persones.

En una tònica descendent des de fa algunes setmanes, les últimes dades d'aquest dimecres reporten 10.781 nous casos al nostre país.

Paral·lelament, les dades de vacunació són optimistes. Ja s'han administrat 72 milions de dosis i en total, gairebé 36 milions de persones ja compten amb almenys la primera dosi.

Avui dia, la pauta completa de vacunació s'ha administrat a gairebé 32 milions d'espanyols, que representa el 67,3% de la població. Sanitat apunta que la setmana que ve s'arribarà a l'anhelat 70%, que acostarà a Espanya a la immunitat de grup.