Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà d'un adolescent rebent la vacuna a Manresa

Bona notícia per als vacunats amb Pfizer: els efectes secundaris que pateixen els nens

Un estudi ha demostrat que els efectes secundaris que pateixen els nens petits són de lleus a moderats i que no s'allarguen, com a molt, més d'una setmana

Un estudi publicat a la revista 'Arxivis of Disease in Childhood' ha demostrat que els efectes secundaris de la vacuna Pfizer contra la Covid-19 en els infants. El risc dels efectes pot ser, probablement, de lleu a moderat en els més petits i poden desaparèixer més ràpidament en els joves de dotze a quinze anys que pateixen un alt risc de complicacions per la infecció a causa de certes condicions coexistents.


Encara que el nombre de participants en l'estudi és reduït, les dades haurien de tranquil·litzar als pares i als metges, segons els autors de l'estudi, ja que demostren que els adolescents tenen més probabilitats de beneficiar-se de la vacunació. Els nens sense patologies prèvies amb infecció per Covid-19 solen tenir una infecció lleu, però algunes afeccions coexistents, en particular les neurològiques, s'associen a una malaltia greu.

Per tant, aquests infants d'alt risc van ser protegits per a reduir el seu risc d'infecció, i no haurien estat inclosos en els primers estudis de seguretat de la vacuna, tal com expliquen els autors. De fet, el grup assessor sobre vacunes del Regne Unit va aconsellar que s'oferís la vacuna contra la Covid-19 als nens de dotze anys o més amb discapacitats neurològiques greus, que tendeixen a contreure infeccions respiratòries recurrents i tenen necessitats d'atenció complexes.


En aquest sentit, com que es desconeixen els efectes secundaris de la vacunació en aquest grup complex i vulnerable, els autors van demanar als pares de 27 d'aquests nens que registressin qualsevol efecte secundari de les següents vacunacions de Covid-19 per a cada nen.

Els efectes secundaris: erupcions, mal de cap, diarrea o dolor de coll

Els nens tenien entre dotze i quinze anys. Tres eren pacients hospitalitzats, setze de tots ells eren homes i la majoria, un total de vint-i-un, eren de raça blanca. Patien diverses afeccions neurològiques, com distròfia muscular i paràlisi cerebral, a més d'una sèrie d'afeccions mèdiques coexistents, com epilèpsia, defectes cardíacs congènits i immunodeficiència, per a les quals estaven rebent tractaments farmacològics de diversa índole.


Els efectes secundaris notificats van ser tots de lleus a moderats, amb l'excepció d'un nen que va experimentar fatiga i malestar greus, combinats amb un augment de l'agitació. Una família també va informar que el tipus de convulsions va evolucionar, encara que això s'havia resolt una setmana després. En total, es van produir vuit casos d'efectes en sis nens després de la primera dosi, tots resolts en setanta-dues hores: erupció cutània lleu; mal de cap; diarrea; presumpte mal de coll; dolor de coll; dificultat per a dormir; i nivell baix de glucosa en sang.

Després de la segona dosi, es van produir vuit esdeveniments més en cinc nens: diarrea; vòmits; inflor de les axil·les; i butllofes al voltant de la boca. L'ús de paracetamol després de la primera dosi va ser alt i la febre va ser més comuna que la reportada en els estudis d'adults. Tot i això, tots els efectes secundaris registrats van desaparèixer en una setmana.