Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge del centre de producció dels laboratoris Hipra a Amer, a la comarca del Gironès

Amer, el poble de Puigdemont, produirà la vacuna espanyola contra la Covid-19

Hipra, el cinquè laboratori de salut animal del món, ha adaptat les seves instal·lacions gironines per poder fabricar la immunització

Imatge del centre de producció dels laboratoris Hipra a Amer, a la comarca del Gironès
Hipra té les seves instal·lacions d'Amer preparades per començar a produir la vacuna espanyola contra la Covid-19 quan estigui enllestida. | CatalunyaDiari

Amer, el poble de Carles Puigdemont, produirà la vacuna espanyola contra la Covid-19, quan aquesta estigui enllestida. L'encarregat de fer-ho serà el laboratori veterinari Hipra, que des de fa prop de mig segle està ubicat en aquest municipi de la comarca del Gironès. Tot i estar dedicada a la investigació del sector animal —de fet és el cinquè laboratori del món en aquest àmbit—, des de l'inici de la pandèmia va fer un gir per dedicar-se a donar un cop de mà en la lluita contra el coronavirus.

Així, quan va esclatar la crisi de la Covid-19, durant el mes de març, Hipra es va posar a disposició del Govern per encarregar-se de gestionar les proves PCR de la província de Girona. Mentre que el passat mes d'abril, va tancar un acord amb el Ministeri de Sanitat per encarregar-se de la producció de la vacuna espanyola contra la Covid-19, batejada amb el nom de Covarna. En aquest sentit, l'empresa va rebre 458.000 euros del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) per adequar les seves instal·lacions, que ja estan preparades per començar a produir la vacuna quan estigui enllestida.

Fonts de l'empresa catalana, ha explicat al digital 'El Español' que «el compromís d'Hipra amb la societat és total, per això des de l'inici de la crisi sanitària ocasionada pel coronavirus ens vam posar a la disposició de les autoritats sanitàries». La seva experiència en la recerca, desenvolupament i producció de vacunes de l'àmbit de la salut animal han convertit la companyia en un soci preferent de les institucions públiques en la lluita contra la Covid-19.

Covarna, una vacuna prevista pel segon semestre de 2021

En les dues darreres setmanes, Pfizer i Moderna han anunciat que les seves vacunes contra la Covid-19 mostren una alta eficàcia i que pròximament començarà la seva distribució. La investigació de Covarna, la vacuna espanyola, està encara en fase d'investigació i la previsió és que les els assajos clínics amb humans es facin durant el primer trimestre de 2021 i que, si els resultats són positius, pugui distribuir-se durant el segon semestre de 2021.

El treball de Covarna va iniciar-se el passat mes de maig, amb la coordinació de Felipe García, cap de Secció de Malalties Infeccioses de l'Hospital Clínic de Barcelona. És per això, que fonts d'Hipra asseguren que «el punt d'atenció ara hauria d'estar al Clínic, en la recerca. Nosaltres simplement ens hem posat al servei d'aquest objectiu. Si finalment surt aquesta vacuna, nosaltres la fabricarem».

Una empresa nascuda a Madrid

Tot i estar ubicada a Amer des de fa gairebé mig segle, Hipra va néixer a Madrid l'any 1954. A principis de la dècada dels 70, concretament l'any 1971, la família Nogareda va adquirir parcialment la companyia, traslladant la seva seu a terres gironines, on van construir un centre de producció de medicaments per a animals. Aquesta família catalana va aconseguir el control total l'any 1991, però no va ser fins uns anys després quan l'empresa va fer el gran salt. L'any 2008 van apostar per les vacunes, un negoci que ha anat creixent i que ha situat Hipra com el cinquè laboratori de salut animal del món.

Amb prop de 2.000 treballadors arreu del món, el centre de producció d'Hipra a Amer compta amb uns 700 treballadors, sent una de les grans empreses de la zona. I això anirà a més, ja que el passat mes d'agost, la companyia va anunciar una inversió de 260 milions d'euros per ampliar i millorar les seves instal·lacions a les comarques gironines.