Aquest dimecres a la tarda, la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del govern espanyol, Raquel Sánchez, anunciava que es trencava el pacte entre Aena, el govern espanyol i la Generalitat per ampliar l'Aeroport del Prat i convertir-lo en un 'hub' intercontinental. El pretext de Sánchez era «una pèrdua de confiança manifesta» i la manca de consens i «suport nítid» en el si del Govern de la Generalitat, que feia perdre «una gran oportunitat», segons la ministra.
Aena era l'agent implicat que havia de fer la inversió de 1.700 milions d'euros per allargar la pista en direcció a l'est, cosa que facilitaria la creació de 'hubs' per part d'aerolínies. El seu president, Maurici Lucena, ha estat entrevistat aquest matí a Catalunya Ràdio, on ha destacat que el projecte era «compartit» a tres bandes entre ambdós governs i l'operadora majoritàriament pública.
Una «oportunitat perduda» i en suspens, per la manca de consens, segons el director d'Aena
En aquest sentit, Lucena ha defensat que l'acord signat entre les tres parts el dia 2 d'agost, que finalment se n'ha anat en orris, era «extraordinari» i responia a «una reivindicació històrica». Tanmateix, el president d'Aena ha estat clar. El trencament del pacte és una «oportunitat perduda» que, en tot cas, es podrà reprendre d'aquí a cinc anys, el 2026, quan l'empresa faci un nou pla d'inversions.
Lucena ha admès que està «molt decebut», ja que «no poder fer la inversió és una llàstima per Barcelona, Catalunya, Espanya i, evidentment, també per a Aena». Segons ell, el pacte s'ha trencat perquè «no generava consens en el si del Govern», encara que tampoc el creava entre el Govern espanyol.
Tot i això, Lucena ha negat que les declaracions de la vicepresidenta Yolanda Díaz, que advertia de la seva preocupació per l'impacte mediambiental de la infraestructura, hagin provocat també divisions a l'executiu espanyol. Unes declaracions que compartien la línia política adoptada pels Comuns i Unides Podem al respecte.
Maurici Lucena: La posició del govern no ha estat «madura»
Lucena ha assenyalat que l'acord s'ha anat «deformant en les declaracions del president del Govern, de la seva portaveu, fins al punt que no s'assemblava al que havíem pactat». Per això, creu que s'havia d'assenyalar que l'acord no era el mateix. En aquest sentit, el president d'Aena ha dit que la inversió estava «avalada» pel president espanyol, fet que, segons ell, «no ha passat a Catalunya, on ha estat a la inversa», fent referència a les declaracions del President en què posava en dubte del projecte.
Segons el president d'Aena, la reunió de divendres passat simplement «havia de beneir el que s'havia acordat el 2 d'agost», i així ho va fer el representant de la Generalitat. Malgrat tot, Lucena creu que la reacció del president Pere Aragonès demostra que el Govern «no té un posicionament madur» sobre l'aeroport.
Respecte de l'impacte mediambiental, Lucena ha avisat que totes les parts sabien «des del principi» que l'ampliació tenia una afectació mediambiental. «Sabíem des del principi que tenia una afectació mediambiental en una zona protegida, que sempre vam dir que intentaríem minimitzar i que es compensaria seguint la legislació europea i espanyola. Aquest era l'acord», ha reiterat. En aquest sentit, queda clar que el Govern català estava d'acord amb el fet que l'ampliació afectaria La Ricarda.
Mentrestant, 1.500 milions s'invertiran per consolidar el 'hub' de Barajas
Mentre l'ampliació de l'Aeroport del Prat queda en suspens, en els pròxims cinc anys s'invertirà una xifra lleugerament inferior a la prevista a Barcelona, 1.500 milions d'euros, en la consolidació del 'hub' intercontinental de l'Aeroport de Barajas, a Madrid. Caldrà «una nova oportunitat reguladora», ha dit Lucena, que ha advertit que «si llavors les circumstàncies a Catalunya són més propícies se'n pot tornar a parlar».
En aquest sentit, aquest dimecres, Raquel Sánchez, ministra de Transports, assegurava que la col·laboració entre executius continuaria per tal de «potenciar la complementarietat» dels aeroports de Reus i Girona i per invertir en més projectes a Catalunya, com ara el corredor del mediterrani, Rodalies o l'alliberament dels peatges. «Mantenim la nostra voluntat de mà estesa», va assegurar.