Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona escombrant una terrassa buida durant les restriccions a Espanya

L'ampliació de terrasses de Barcelona manté 1.875 feines, segons un estudi de la UB

L'estudi conclou que sense aquesta mesura l'ocupació hauria baixat en 13.059 treballadors

Una dona escombrant una terrassa buida durant les restriccions a Espanya
Un estudi de la UB ha conclòs que l'ampliació de terrasses manté més de 1.800 ocupacions  | Europa Press

L'ampliació de terrasses impulsada a Barcelona arran de la pandèmia de la Covid-19 ha permès mantenir 1.875 ocupacions, segons un informe de la Universitat de Barcelona (UB) elaborat per l'Institut d'Economia de Barcelona (IEB) a petició del consistori.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Segons ha avançat El Periódico i ha confirmat Europa Press, el descens de l'ocupació en aquest sector entre el tercer trimestre de 2019 i 2020 és d'11.184 treballadors, i l'estudi conclou que sense aquesta mesura l'ocupació hauria baixat en 13.059 treballadors.

L'informe estima que la mesura ha salvat un de cada set ocupacions que s'haurien perdut per la pandèmia durant aquest període i genera un valor afegit brut de 35,4 milions (el valor que els béns i serveis generen en un any).

El consistori contribueix amb més d'un milió d'euros

L'Ajuntament ha pagat 1,16 milions d'euros per a implementar l'ampliació de terrasses (65 euros per metre quadrat) i ha deixat de recaptar 1,9 milions en concepte d'aparcament, la qual cosa se suma a la rebaixa del 75% de la taxa de terrasses, pel qual només ha ingressat 640.000 euros.

Per al consistori, aquesta mesura no es considera una pèrdua perquè assegura que es compensa amb els efectes en l'ocupació i l'activitat econòmica pel cost-efectivitat: generar una ocupació li costa a l'Ajuntament 956 euros, i aconseguir 100 euros de valor afegit li surt per 5,06 euros.

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha afirmat que aquest estudi confirma l'«encert» d'aquesta política impulsada pel consistori i que permet donar oxigen a un sector molt afectat per les restriccions.

El sector demana relaxar les restriccions

En la mateixa línia, la restauració i el comerç de Catalunya han demanat al Govern que surti de les eleccions mesurades urgents perquè els negocis puguin «sobreviure», així com ajudes econòmiques directes, i que relaxi les restriccions estipulades per a contenir els brots de coronavirus.

En una entrevista d'Europa Press, el director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, ha afirmat que el Govern ha d'«afrontar de manera decidida la ruïna econòmica que ha comportat la Covid-19» perquè els restauradors sol han treballat amb una mínima normalitat durant juny des de l'inici de la pandèmia, afirma.

«El Govern ha de ser adult i assumir que la crisi econòmica està a l'altura de la sanitària», per la qual cosa demana un pla d'estabilització de la restauració, i ha advertit textualment que tancar restaurants no és excessivament eficient per a frenar els contagis.

Ha acusat l'actual Executiu de desatendre la crisi econòmica durant la lluita contra la pandèmia, la qual cosa «està abocant a la pobresa col·lectiva», i ha defensat que la solució implica injectar diners de manera directa als negocis, i crear un pla ambiciós en què participin també el Govern central i l'Ajuntament de Barcelona.