Una mesa electoral en un dels simulacres del 14-F a Catalunya.

Presó o multa: Les contundents condemnes per no presentar-se a les meses electorals

Més de 21.000 persones han presentat excuses per no anar a les meses electorals

Falten tan sols nou dies per a les eleccions autonòmiques a Catalunya i una de les qüestions que més preocupen hores d'ara és la constitució de les meses electorals, davant dels milers de persones, més de 21.000, que han presentat excuses per no assistir-hi. Les al·legacions acceptades permetran no assistir a la mesa de manera justificada, però alerta: tots aquells a qui se'ls rebutgi l'al·legació o bé directament no n'hagin presentat estan obligats a anar a la mesa. No fer-ho els podria comportar conseqüències de molta rellevància.

Presó o multa, els dos escenaris factibles

L'article 143 de la LOREG estableix que «el president i els vocals de les meses electorals així com els seus respectius suplents que deixin de concórrer o exercir les seves funcions, les abandonin sense causa legítima o incompleixin sense causa justificada les obligacions d'excusa o avís previ que els imposa aquesta llei, incorren en la pena de presó de tres mesos a un any o multa». Per tant, podrien patir condemnes de presó d'entre tres mesos i un any o bé una multa econòmica.

Val a dir que l'escenari de presó no és ni molt menys habitual en aquesta mena de casos, però és plausible en el cas de persones que tinguin ja antecedents penals. Pel que fa a la multa, que és la solució més comú, tampoc no hi ha uns marges de quantitats a imposar: és el jutge qui pren la decisió. Un precedent a tall d'exemple: una persona que havia estat designada el 2014 com a president de mesa coincidint amb les eleccions europees no es va presentar i la Fiscalia va sol·licitar una multa de 4.380 euros.

Més de 21.000 persones presenten excuses per no anar a les meses electorals

Almenys 21.180 persones ja han presentat excuses a les juntes electorals de zona per no anar a les meses electorals el proper 14-F, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Això suposa aproximadament la quarta part de tots els membres convocats a través de sorteig pels ajuntaments catalans, tot i que encara queden dies per presentar excuses i no totes les juntes electorals de zona tenen actualitzades les seves dades. En concret, la junta de Barcelona ha rebut 8.000 peticions a 3 de febrer. La de Berga en té 166; la de Terrassa ha recollit 1.100; la de L’Hospitalet de Llobregat, 1.300, la de Vilafranca del Penedès ja té 245 excuses.

Encara a la demarcació de Barcelona, la junta d'Arenys de Mar ha rebut 648 excuses; Granollers, 1.106; Igualada n'ha registrat 384; Sabadell, 1.012; Sant Feliu de Llobregat, 1.085; Vic, 463, i Vilanova i la Geltrú, 518. A Tarragona, la junta del Vendrell en registra 336; Tortosa, 467; Tarragona n'ha rebut 666; Reus, 830, i Valls, 191. Pel que fa a la demarcació de Lleida, la junta de Balaguer ja en té 214; Cervera, 144; la de la Seu d'Urgell, 101; la junta de zona de Lleida, 661; la de Tremp, 115, i la de Vielha, 42. A Girona hi ha 668 sol·licituds presentades; 156 a Puigcerdà, 152 a la junta de zona d'Olot i 410 a Santa Coloma de Farners.