Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El coordinador del Centre d'Emergències Sanitàries, Fernando Simón

Fernando Simón fa un vaticini sobre la variant britànica a Espanya: «N'hi ha més»

L'augment de casos d'aquesta variant del coronavirus preocupa al director del CCAES

El coordinador del Centre d'Emergències Sanitàries, Fernando Simón
Fernando Simón fa un vaticini sobre la variant britànica a Espanya: «N'hi ha més» | Europa Press

El Ministeri de Sanitat va notificar aquest dijous, 4 de febrer, 29.960 nous casos, una xifra sensiblement menor que fa 7 dies. La incidència acumulada a 14 dies continua baixant i ja està en els 783,26 casos per cada 100.000 habitants. A més, avui dia es nota un descens en l'àmbit de pressió hospitalària, si bé encara és molt alta, especialment en les UCI, l'ocupació de les quals per malalts de Covid-19 arriba a un 45% en sis comunitats autònomes. Les morts també continuen creixent i ahir es van sumar 432 més.

«L'evolució ha iniciat ja des de fa una setmana una tendència descendent. Esperem que es mantingui en les pròximes setmanes. Malgrat la qual tendència és favorable, continuem estant en incidències elevadíssimes. Molt per sobre de l'objectiu final, que és zero, o dels objectius intermedis que són 50, 100, 200 o 250 com a llindar màxim», va dir aquest dijous Fernando Simón.

Malgrat les bones dades en línia generals, Simón va resumir la situació a Espanya com «molt, molt dolenta i preocupant», sobretot pel que han de patir els hospitals. «L'ocupació de les UCI es manté en nivells pròxims al 45% a escala global. En molts hospitals ja no es té capacitat de donar el servei habitual», va afirmar l'epidemiòleg de Sanitat, que apunta a la setmana vinent per a apreciar una baixada en l'ocupació de les UCI.

El vaticini de Simón sobre els casos de la variant britànica a Espanya

Sobre la variant britànica, el director del CCAES va notificar que hi ha 449 casos confirmats al nostre país. Simón creu que hi ha «més casos» dels registrats actualment. A més, l'epidemiòleg va assegurar que hi ha 55 casos pendents de seqüenciació. «A Espanya, com en altres països, l'evolució d'aquesta variant és progressiva i cada vegada va ocupant més espai, si bé això no implica que s'incrementi el nombre de contagis, ja que estem veient en els últims dies una tendència descendent», ha remarcat.

Aprofundint en el tema, Simón ha advertit que si es relaxen les mesures restrictives continuarà pujant el nombre de casos, i ha assenyalat que es pronostica que a finals de febrer o principis de març la variant britànica ja sigui el 50% dels casos de contagi de Covid a Espanya, encara que va destacar que en algunes regions pot donar-se aquest alt percentatge en les pròximes setmanes.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), també es va referir al fet que és normal que la baixada de contagis en les residències de gent gran es degui a l'administració de les vacunes, si bé va apuntar que encara no existeixen proves concloents i que pot haver estat per altres causes. «Alguna cosa ha passat des que comencem a vacunar que està provocant aquest efecte. Probablement és la vacuna».

Sobre la campanya de vacunació en les residències

«Sabem que, per exemple, el nombre de brots en residències en la primera setmana de gener era de 140. La setmana passada van ser 73. El canvi en el nombre de casos associats també ha estat important. Això no vol dir que no hi hagi residències en les quals es produeixen brots encara. I algun d'aquests brots tenen un nombre important de casos», va sentenciar.

«És cert que encara hi ha dubtes sobre si les vacunes eviten que les persones puguin transmetre a uns altres. Hem d'esperar a la informació científica», va comentar Simón, que va apuntar que la incidència en les persones majors de 65 anys que viuen en residències està descendint a major velocitat que la incidència de persones del mateix grup d'edat que no viuen aquí. «No puc fer una estimació de quan podran estar vacunats tots els majors de 65% o almenys el 70%». Fins a aquest dimecres 3 de febrer, Espanya ja havia administrat les dues dosis de la vacuna a 586.122 persones.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]