Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Professional sanitari atenent un pacient al servei d'urgències a l'Hospital de Palamós

El descobriment dels científics sobre la Covid que posa els joves en el punt de mira

Una anàlisi també confirma que els homes són més propensos a contagiar-se de Covid-19

Professional sanitari atenent un pacient al servei d'urgències a l'Hospital de Palamós
Els homes joves són el grup més afectat pel coronavirus | ACN

Els pacients hospitalitzats amb covid-19 eren més probablement homes, més joves i, tant als Estats Units com a Espanya, tenien menys comorbiditats i un menor consum de medicaments que els pacients amb grip hospitalitzats, segons un estudi publicat recentment per l'Observational Health Data Sciences and Informatics (OHDSI). Els pacients hospitalitzats amb covid-19 eren típicament homes als Estats Units i Espanya, però més sovint dones a Corea del Sud.

L’edat dels pacients va variar, però a Espanya i als Estats Units els grups d’edat més freqüents tenien entre 60 i 75 anys. Els pacients hospitalitzats amb grip solien ser més grans que els hospitalitzats amb covid-19 i amb més probabilitats de ser dones.

Molts dels pacients contagiats amb Covid-19 presentaven altres problemes de salut

Es va veure que molts dels pacients hospitalitzats amb covid-19 presentaven altres afeccions de salut. Per exemple, la prevalença de trastorns hipertensos va oscil·lar entre el 24% i el 70%, la diabetis del 13% al 43% i l'asma del 4% al 15% entre les fonts de dades. Malgrat això, però, en comparació amb els pacients hospitalitzats amb grip durant els darrers anys, es va considerar que els que presentaven covid-19 estaven generalment més sans. La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), les malalties cardiovasculars i la demència eren més freqüents entre els hospitalitzats amb grip que entre els hospitalitzats amb covid-19.

Aquest estudi en xarxa mundial, que va incloure més de 34.000 pacients de covid-19 de tres continents, pretén proporcionar més detalls sobre les característiques dels pacients que pateixen la malaltia i també ajudar a informar la presa de decisions sobre l’atenció de pacients hospitalitzats. L'estudi 'Fenotipatge profund de 34.128 pacients adults hospitalitzats amb covid-19 en un estudi en xarxa internacional' ha estat publicat aquest dimarts per 'Nature Communications'.

«Aquest estudi ens ha permès comprendre millor els perfils dels pacients hospitalitzats amb covid-19», diu el coautor Edward Burn, investigador de l’IDIAPJGol. «Malgrat el discurs recent sobre la suposada mala salut i l’esperança de vida limitada dels pacients amb covid-19, veiem que els pacients amb covid-19 no tenen una salut pitjor que els hospitalitzats normalment amb grip. Això posa en relleu l’elevada taxa de mortalitat entre els pacients amb covid-19», indica.

L’estudi posa en dubte l’anàlisi de dades de salut a gran escala

Aquest estudi es va iniciar durant l’estudi a-thon OHDSI COVID-19, una col·laboració interdisciplinària global de 88 hores. Les dades inicials de covid-19 van ser proporcionades pel Servei de Revisió i Avaluació d’Assegurances de Salut de Corea (HIRA), i va donar poder a la comunitat per generar alguns dels primers estudis multinacionals durant la pandèmia. Totes les anàlisis es realitzen de forma anonimitzada, pel que no cal compartir dades a nivell de pacient i es manté la seva privadesa.

«La part més interessant d'aquest estudi és que ha estat possible proporcionar els detalls de les característiques dels pacients en totes les institucions sense violar la seva privadesa», diu el coautor Seng Chan You, que ha ajudat a dirigir els esforços de mapeig de dades HIRA a OHDSI. «És important saber que això és possible, perquè no sabem què vindrà després. Quan serà la propera pandèmia? Passi el que passi, sabem que podem proporcionar característiques importants del pacient per permetre una investigació global col·laborativa», afegeix.

«Aquest estudi és un treball fonamental per a la generació futura d'evidències col·laboratives, tant per part d’OHDSI com del consorci EHDEN, que està mapejant dades COVID addicionals a tot Europa», considera el coautor Daniel Prieto-Alhambra. «La descripció de les característiques demogràfiques, clíniques, tractaments i resultats dels pacients covid-19 basals en general i estratificats per sexe, edat i comorbiditats específiques servirà per a la presa de decisions en aquesta pandèmia», afegeix.