Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC i promotora de la iniciativa

L'ANC activa un cercador d'empreses compromeses amb la República catalana

Foment i PIMEC s'han postulat clarament en contra de la iniciativa assegurant que estan «en contra del boicot»

Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC i promotora de la iniciativa
Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC i promotora de la iniciativa | CatalunyaDiari.cat

 

L’ANC torna a l'ull de l'huracà arran d'una nova proposta relacionada amb el món empresarial.  Amb la voluntat d’apuntalar l’estratègia que va començar guanyant les eleccions de la Cambra de Comerç, ara l’organització independentista ha fet una crida a  les empreses que «estan deslligades de les pressions» de l’Estat que se sumin a un cercador de companyies «compromeses». És a dir, inicien una nova campanya a la recerca d’empresaris favorables a la independència de Catalunya i, de retruc, es podria instar a infravalorar a totes les empreses que no s’adscriguin a aquesta base de dades. La voluntat és, doncs, clara: marcar aquelles empreses les quals els ciutadans haurien de ser-ne clients.

Tot i que l'ANC no ha volgut aclarir el nom de proveïdors inscrits dins del cercador, s'assegura que fins al moment ha aconseguit fins a 148.000 canvis de contractes entre partícules i onze empreses. Però aquesta iniciativa ha obert la polèmica, ja que qualsevol persona pot introduir el seu codi postal, acotar la cerca i trobar el proveïdor que més li interessi: electricitat, gas, telefònica, carburants, entitats financeres, asseguradores, grans superfícies...

La presidenta de l'ANC explicava en aquesta línia que la campanya 'Consum Estratègic'  s'inscriu dins d'una estratègia de «no cooperació» amb qui exerceix el poder «de manera autoritària» en l'àmbit econòmic. Segons l'entitat, a més, 11 empreses s'han beneficiat de 148.000 nous contractes durant la primera fase de la campanya, iniciada fa vuit mesos, i creuen que la iniciativa hi pot haver contribuït.

«El consumidor es lliure de triar»

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha volgut esquivar la polèmica sobre el cercador d'empreses «compromeses» amb l'economia catalana i «deslligades de pressions» de l'Estat que ha posat en marxa l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Aragonès assegura que els consumidors són «lliures de triar les empreses que considerin més adequades» o les que considerin «millors en base a diferents criteris». El vicepresident assegura que davant d'aquesta «llibertat d'elecció» el Govern no té «res a dir» i assegura que és qualsevol cas es «respecta» l'opció de cada consumidor. Aragonès n'ha parlat després que l'ANC hagi posat en marxa el web i hagi fet una crida a les companyies a sumar-s'hi.

«Estem en contra del boicot»

La iniciativa, però, no ha tingut l’acceptació que s’esperava des de l'associació independentista i ja han estat molts els qui s’han posat les mans al cap. Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball,  ja se n’ha desmarcat assegurant que «estem radicalment en contra del boicot» i, fins i tot, anant encara més enllà: «És totalment irracional i va en contra dels interessos dels ciutadans i consumidors de Catalunya. Posarem tots els instruments sobre la taula per protegir les companyies catalanes».

D'altra banda, la patronal de les petites i mitjanes empreses, PIMEC, ha criticat el cercador d'empreses compromeses amb la independència que impulsa l'ANC, perquè està «en contra de qualsevol mesura de boicot que pugui perjudicar i confrontar les empreses i els consumidors catalans». Segons PIMEC, «no es pot posar en perill el negoci de les empreses per qüestions estrictament polítiques» perquè «qualsevol maniobra pot tenir conseqüències greus sobre l'economia».

Si bé és cert que la mateixa organització neguen que es tracti d’una llista de diferenciació entre «bons i dolents», també ho és que han estat molts els qui han optat per carregar amb duresa contra una iniciativa d’allò més polèmica. I és que més enllà de la crítica oficial, emesa ràpidament per Foment, entitats com Societat Civil Catalana també han volgut censurar la demanda. 

Un problema d’arrel

La problemàtica, no obstant, no és d’avui. L’Assamblea Nacional Catalana aposta des de fa temps per una línia d’allò més ferma i, en aquesta línia, la mateixa Paluzie va arribar a dir el passat 9 de juny a ‘L’Econòmic’ que  «les empreses que van traslladar les seves seus, millor que no tornin». Afirmació que va tornar a posar l’ANC sobre les brases i que va suscitar grans crítiques per part de Ciutadans, per boca de Toni Cantó; o del PP, per part de Josep Bou.

 

També et pot interessar...