Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Elisenda Paluzie i Carles Puigdemont.

Canvi a l'ANC: La decisió que l'enfrontarà a una gran part de l'independentisme

La maniobra de l'entitat que presideix Paluzie porta l'entitat a l'enfrontament amb l'estratègia d'ERC i el PDeCAT

Elisenda Paluzie i Carles Puigdemont.
Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, amb Carles Puigdemont. | Catalunya Diari

Canvi substancial de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) en la seva mirada cap a les eleccions autonòmiques del 14 de febrer. L'entitat que presideix Elisenda Paluzie ha aprovat convertir-se en una mena de 'policia del procés' o una 'màquina fiscalitzadora' de les propostes programàtiques dels partits independentistes i dels acords als quals puguin arribar passats els comicis. És a dir, l'ANC actuarà com a controladora de tot el que facin JxCat, ERC, la CUP i el PDeCAT en les properes setmanes i mesos i es dedicarà a qualificar les seves propostes i acords en funció de si són més o menys adients propers a l'estratègia de l'independentisme unilateral que defensa l'entitat.

Un nou canvi de rumb de l'ANC d'Elisenda Paluzie que l'allunya de la transversalitat de l'entitat entre 2012 i 2017, amb les multitudinàries manifestacions cada Onze de Setembre, i que la situa escorada a l'independentisme més abrandat; encara més ara, en aquesta nova funció de posar un 'segell de qualitat' a les accions que s'adiguin a la unilateralitat.

ERC i el PDeCAT, contraris a l'independentisme unilateralista

Cal recordar que ERC i el PDeCAT es mostren contraris a aquest posicionament de ruptura immediata i advoquen per una estratègia de més llarg termini —al contrari que JxCat i la CUP—, de manera que la decisió de l'ANC significa assenyalar-los permanentment al llarg de la campanya i els possibles acords posteriors. Al llarg de la campanya, l'Assemblea publicarà comparacions entre els programes electorals de les formacions independentistes a fi i efecte d'assenyalar quins s'addiuen més a l'estratègia de l'entitat i, en conseqüència, d'assenyalar aquells que es distancien de la via unilateral.

Amb aquesta nova estratègia de l'ANC, doncs, s'aprofundeix en el distanciament de l'entitat amb un gruix molt important de l'independentisme: l'Assemblea no tan sols posa distància, sinó que assenyalarà directament, l'estratègia d'ERC i el PDeCAT i, per tant, els votants que hi confiïn, en un moviment necessàriament excloent. A més, en cas que després del 14-F les forces independentistes negociïn un Govern, l'ANC s'ha compromès a inspeccionar-ne els acords. L'entitat que presideix Paluzie podria, doncs, esdevenir un obstacle més en l'entesa ja molt complicada entre les formacions secessionistes.